De facto schaliegasverbod in oliestad Dallas

De facto schaliegasverbod in oliestad Dallas

16-12-2013 11:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Texaanse oliestad Dallas heeft strikte richtlijnen voor schaliegasboringen opgesteld, die in de praktijk een verbod betekenen.

De hebzuchtige oliebaron J.R. Ewing van de tv-serie Dallas zou luid protest hebben aangetekend over het de facto verbod van schaliegasboringen (fracking) in Dallas. Afgelopen woensdag heeft de gemeente besloten dat boorputten voor schaliegas minstens 500 meter van huizen en openbare gebouwen verwijderd moeten zijn.

Daarnaast is voor elke boorput goedkeuring van de gemeenteraad nodig. Voor uitzonderingen, zoals een verkorting van de afstand naar 250 meter, is een tweederde meerderheid in de gemeenteraad nodig.

Lobbyoorlog

Het besluit is het gevolg van een drie jaar durende lobbyoorlog tussen voor- en tegenstanders van fracking, de techniek om een mix van water en chemicaliën de grond in te pompen om zo de harde steenlaag in de grond te breken en schaliegas te winnen. Beide partijen wezen naar het nabijgelegen Fort Worth, waar fracking al jaren plaatsvindt.

De pro-frackingorganisatie Energy in Depth gaf aan dat “schaliegaswinning daar al jaren op een veilige manier werd gedaan”. Milieuactivisten wezen op hun beurt weer naar de ervaringen van de bewoners van Forth Worth, die aangeven te lijden onder de misselijkmakende dampen, verwoeste buurten en lakse fracking-regulering.

De facto verbod

De schaliegasindustrie zegt dat de gemeente fracking net zo goed had kunnen verbieden. “Je kunt gewoon niet boren onder deze bepalingen”, zei Dallas Cothrum, woordvoerder van schaliegasbedrijf Trinity East. “Je zou een terrein van 100 hectare nodig hebben, en in een stedelijke omgeving is dit gewoon onmogelijk. Dit is een de facto verbod.”

Tegenstanders van fracking waren erg opgelucht dat het besluit over de lucratieve maar milieuonvriendelijke industrie in hun voordeel is uitgevallen. “Het besluit dat vandaag is genomen, is niet perfect. Het heeft zijn zwakheden, maar het is een enorme stap in de goede richting”, zegt Zach Trahan, vertegenwoordiger van de Texan Campaign for Environment.

Met dit besluit is Dallas de grootste Texaanse stad die schaliegaswinning de rug toekeert. In de VS krijgt fracking steeds minder steun van lokale besturen. Bewoners vrezen dat de techniek het grondwater vervuilt en aardbevingen veroorzaakt.

Bron: IPSnews & Cleantechnica | Foto: Adrian Kinloch via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie