Zonnepanelensector eist stop op collectieve inkoop door gemeentes

Zonnepanelensector eist stop op collectieve inkoop door gemeentes

16-12-2013 11:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Installateurs en distributeurs van zonnepanelen hebben een petitie getekend om gezamenlijke inkoopacties van Nederlandse gemeenten te stoppen.

De initiatiefnemers menen dat de collectieve inkoopacties een gezonde ontwikkeling van de markt belemmeren. Lokale installateurs komen snel in de knel omdat ze niet mee kunnen concurreren of niet meer aan bod komen. 750 ondernemers in panelen hebben de petitie al getekend. Naar eigen zeggen staat de hele zonne-energiesector achter het initiatief.

“We willen dat gemeenten zich niet meer gedragen als een concurrent of bedrijven bevoordelen. We vinden het ook echt principieel onjuist dat de overheid op deze manier zijn autoriteit commercieel laat uitnutten", aldus Niels de Vos van Greeny Bros tegenover dagblad Trouw.

 

Zonnepanelen in Nederland

 

Zonne-energie is razend populair aan het worden in Nederland. Het afgelopen jaar is er voor 220 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. De voorspelling voor aankomend jaar is dat deze hoeveelheid zal verdubbelen.

De aanschaf van de panelen wordt door gemeenten vaak gestimuleerd door gezamenlijke inkoopacties om een lage prijs na te streven.  Dit is nadelig voor een groot deel van de ondernemers in de branche, omdat zij vaak de grote orders niet binnenslepen. Peter Segaar van PolderPV.nl meent dat de zonnepanelenmarkt een markt is die rust vereist om een goede prijs-kwaliteitverhouding tot stand te brengen.

De gemeenten zijn het niet eens met de uitspraken van de ondernemers uit de branche. De duurzaamheidsambities van de gemeente staan voorop in dit verhaal. “We trachten de burger te interesseren voor de aanschaf van panelen om de afspraken in het Energieakkoord na te streven”, aldus Christiaan Kwint, wethouder voor GroenLinks in Heerhugowaard.

Bron: Trouw | Foto:  UNDP in Europe and Central Asia via flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie