Nederlandse doorbraak in onderzoek naar kernfusie

Nederlandse doorbraak in onderzoek naar kernfusie

16-12-2013 12:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers hebben een supergeleidend kabelsysteem voor de kernfusiereactor ontwikkeld. Dit betekent een stap dichter naar het gebruik van kernfusie.

De nieuwe technologie is ontwikkeld door de onderzoeksgroep voor supergeleiding van de Universiteit Twente in het kader van het Green Energy Initiative. De doorbraak is van cruciaal belang voor een succesvolle werking van de kernfusiereactor. Projectleider Arend Nijhuis: ‘De wereldwijde ontwikkeling van kernfusiereactoren krijgt door deze doorbraak een nieuwe impuls.’

 

Kernfusie

 

Bij kernfusie smelten atoomkernen samen waarbij enorme hoeveelheden warmte vrijkomen.

Daarmee is dan weer energie op te wekken. Nijhuis noemt kernfusie ‘een heel complex proces’. Er zijn enorm sterke magneetvelden nodig om het extreem hete plasma (150 miljoen graden Celsius) waarin de kernfusie plaatsvindt, in toom te houden. Dit kan alleen met supergeleiders, maar slijtage en opwarming gaven een tijd lang problemen.

Dat probleem is nu door de Twentse onderzoekers opgelost. Ze hebben nieuwe kabels ontwikkeld die op een uitgekiende manier met elkaar vervlochten zijn. De mogelijkheden om het plasma aan te sturen zijn nu significant toegenomen.

Nijhuis: ‘Onze nieuwe kabels zijn al uitvoerig getest door twee instituten’. China heeft volgens hem al interesse getoond om de technologie te gaan gebruiken bij de bouw van een zogeheten demo-reactor. Nijhuis verwacht dat het Twentse systeem een wereldwijde standaard zal worden.

 

Reactor

 

Meerdere landen doen al jaren onderzoek naar kernfusie. 's Werelds grootste kernfusiereactor ITER is in aanbouw in het Franse Cadarache en zal naar verwachting vanaf 2020 gaan draaien als samenwerkingsproject van de VS, EU, Rusland, India, Japan, Zuid-Korea en China. Een in 2006 opgerichte taskforce, waarvan de Twentse onderzoeksgroep deel uitmaakt, staat ITER met adviezen bij.

China en Zuid-Korea zijn nu bezig met de opvolger van ITER en halverwege deze eeuw zullen waarschijnlijk de eerste commerciële kernfusiereactoren draaien, verwacht Nijhuis.

Het grote voordeel van kernfusie boven kernsplitsing is dat is het niet gevaarlijk is. Nijhuis: ‘Bij een ongeluk gebeurt er niks. Het kernfusieproces dooft hoogstens uit. Ook zijn er geen radioactieve reststoffen die je voor honderden jaren moet opbergen.’ Het gaat om een schone, onuitputtelijke energiewinning die voor miljoenen jaren energie kan leveren.

 

Bron: Parool

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie