Felle Merkel verdedigt stroomkorting zware industrie

Felle Merkel verdedigt stroomkorting zware industrie

19-12-2013 11:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bondskanselier Merkel heeft fel gereageerd op een aangekondigd EU-onderzoek naar een Duitse korting voor grootverbruikers van energie.

De Duitse bondskanselier zegt dit naar aanleiding van een aangekondigd EU-onderzoek naar de stroomkorting die Duitse bedrijven genieten. Duitse bedrijven kunnen aanspraak maken op een vrijstelling van de EEG Umlage, een heffing bovenop de stroomprijs die de subsidies op groene energie bekostigt.

Merkel waarschuwde dat de Europese Unie de Duitse industrie ondermijnt met het ingestelde EU-onderzoek naar belastingontheffing van Duitse grootverbruikers. Volgens haar zal het onderzoek investeerders afschrikken en banen kosten.

Sterke positie

“Ik kan het niet accepteren dat we bijdragen aan het verstoren van de concurrentie zolang er andere Europese landen zijn die lagere energietarieven vragen dan Duitsland”, zei Merkel in de eerste toespraak van haar derde termijn als bondskanselier. “Duitsland wil de sterke positie van de industrie handhaven.” Volgens haar moeten zij en Sigmar Gabriel, de nieuwe minister van Economie en Energie, de Europese Commissie duidelijk maken dat Duitsland deze industrie nodig heeft.

In Duitsland is één op de vier werknemers betrokken bij buitenlandse export. “In de onderhandelingen met de Commissie zal Duitsland haar exportbedrijven beschermen,” zegt Michael Fuchs, woordvoerder van Merkels CDU. “Als deze kortingen worden geschrapt, zullen vele bedrijven en duizenden banen verloren gaan,” zegt Ulrich Grillo, hoofd van de Bundesverband der Deutschen Industrie, die 100.000 bedrijven vertegenwoordigt, waaronder Siemens en Volkswagen.

Staatssteun

Uit het onderzoek zal moeten blijken of de Duitse maatregel de eigen concurrentie bevordert of ongeoorloofde staatssteun verleent. De groene energiesector lijdt eveneens onder deze stroomkorting, meent eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging), die in een brief naar de Duitse regering het onderzoek bekend had gemaakt. “Doordat een internationale overeenkomst wat betreft klimaatverandering afwezig is, zijn de heffingen om hernieuwbare energie te financieren erg zwaar voor bedrijven die concurrentie ervaren van derdewereldlanden met lagere milieustandaarden,” aldus Almunia.

Bron: Bloomberg | Foto: European Parliament via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie