Samsung breekt record CIGS-zonnepanelen

Samsung breekt record CIGS-zonnepanelen

23-12-2013 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft een record gevestigd met een type dunne-film-zonnecel die een rendement heeft van 15,7 procent.

Dat is een evenaring van het record van de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC. Dit is vastgesteld door TÜV Rheinland, een bedrijf dat zonnepanelen test. Samsung wist dit record te behalen met een zonnepaneel van 1,44 vierkante meter.

Het record voor individuele zonnecellen ligt overigens hoger dan 15,7 procent. Het Duitse ZSW wist afgelopen oktober een rendement te halen van 20,8 procent, maar deed dit met een zonnecel van een klein oppervlak in een laboratorium-omgeving.

Dunne film

CIGS-zonnecellen zijn dunne-film-zonnecellen bestaan uit de elementen koper, indium, gallium en seleen. Hoewel silicium zonnecellen een hoger rendement behalen, zijn CIGS-cellen goedkoper en buigzamer.

Volgens een vertegenwoordiger van Samsung is een bijkomend voordeel dat CIGS-modules goed werkt in een omgeving met hoge temperaturen. Het bedrijf hoopt hierdoor de groeiende markt in het Midden-Oosten te kunnen bedienen.

Faillissement

Het prijsvoordeel van CIGS-zonnepanelen wordt steeds kleiner nu silicium zonnecellen grote sprongen maakt in het optimaliseren van het productieproces. In de laatste jaren zijn hierdoor veel CIGS-fabrikanten failliet gegaan. CIGS-gespecialiseerde bedrijven als Solyndra en in Nederland Helianthos hebben het moeten afleggen tegen hun silicium equivalenten.

Met dit verhoogde rendement probeert Samsung een ommekeer te bewerkstelligen in de CIGS-markt. Het bedrijf gaat volgend jaar een productielijn te creëren met een gezamenlijk vermogen van 200 megawatt. In 2015 hoopt het Koreaanse elektronicabedrijf meer dan 1 gigawatt aan CIGS-zonnecellen te hebben gemaakt. Samsungs voornaamste concurrent Solar Frontier heeft deze mijlpaal al bereikt.

Bron: GreenTechMedia | Foto: Opopododo via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie