Bol vergrootglas boven zonnecel verbetert rendement met 35%

Bol vergrootglas boven zonnecel verbetert rendement met 35%

24-12-2013 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Duitse architect heeft een bolvormige zonneconcentrator ontworpen: een soort vergrootglas boven een zonnecel die het rendement met 35 procent verbetert.

De bolle zonneconcentrator, Betaray genoemd, is het ontwerp van de Duitse architect André Broessel, eigenaar van de startup Rawlemon. De innovatie kan volgens hem zon- en maanlicht tienduizend keer concentreren. Op bewolkte dagen kan de concentrator viermaal de elektriciteit opwekken dan wanneer geen gebruik gemaakt wordt van de concentrator. Door de Betaray kan het zonneceloppervlak tot een kwart worden gereduceerd met dezelfde opbrengst.

Vergrootglas

De Betaray werkt als een vergrootglas voor de zonnecel die eronder ligt. De bolle lens is gevuld met een transparante vloeistof die het licht op de juiste manier afbreekt. De lens concentreert het licht naar een brandpunt op de lens. Vervolgens wordt de hoogenergetische lichtstraal op de onderliggende zonnecellen gericht. De ondersteunende structuur van een bol maakt gebruik van natural optical tracking. Met deze methode volgt de concentrator de zon zodat zoveel mogelijk zonne-energie wordt afgevangen.

Ontwikkeling

Met de Betaray haalde Broessel de finale van de World Technology Award 2013, een prijs die wordt uitgereikt aan individuen of organisaties die significante vooruitgang boeken in vakgebieden als wetenschap, technologie, kunst en design.

De ontwikkeling van de Betaray bevindt zich nu in de prototype-fase, dus parameters als het maximumvermogen, gewicht en kosten zijn vooralsnog onbekend. Mogelijke toepassingen van de Betaray zijn het opladen van elektrische auto’s, energieproducerende ramen en autonome elektriciteitsopwekking.

Bron: CleanTechnica/Designboom | Foto’s: Rawlemon

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie