90 miljard euro besparing door betere naleving energienorm

90 miljard euro besparing door betere naleving energienorm

21-06-2012 17:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door het beter naleven van energienormen kan Europa de energierekening van bedrijven en consumenten verlagen met €90 mrd per jaar en één miljoen extra banen creëren.

Dit blijkt uit een rapport van consultancybedrijf Ecofys. Het aanscherping van de energienormen kan jaarlijks €90 mrd besparen. Natuur en Milieu en diverse grote elektriciteitsbedrijven willen dit geld vervolgens weer investeren in de economie en zo een miljoen banen creëren.

Ecodesign

Energienormen zijn vastgelegd in de Europese Ecodesign-richtlijn. Deze richtlijn bepaalt de minimum energie-eisen voor veertig energieverbruikende huishoudelijke apparaten in Europa, waaronder televisies, koelkasten en wasmachines.

De Ecodesign-richtlijn moet zorgen voor minder energieverbruik, maar wordt niet goed geïmplementeerd waardoor voordelen onbenut blijven. Alleen al het goed uitvoeren van de richtlijn kan een jaarlijks besparing van 1& procent opleveren van de totale elektriciteitsproductie in de Europese Unie.

De slechte uitvoering van de Ecodesign richtlijn komt voornamelijk door het gebrek aan mankracht bij de Europese Commissie om te controleren of aan de minimum eisen wordt voldaan. Daarnaast speelt de technische complexiteit van een aantal belangrijke energieslurpers, zoals boilers, een rol.

Iedereen blij

Elektronicagiganten, waaronder Philips en SiemensGroep slaan de handen ineen met de Nederlandse milieuorganisatie Natuur en Milieu.Om volledig te profiteren van de voordelen van Ecodesign vinden zij dat het zaak is om andere Europese landen erop te attenderen zich te houden aan de energie-eisen. Daarnaast is het van belang dat de Europese Commissie meer mankracht inzet om het plan correct te implementeren.

“Philips zet zich heel erg in voor duurzaamheid,” zegt Eric Drent, woordvoerder van Philips. Daarom roept het bedrijf op om mee te helpen met de herziening van de Ecodesign richtlijn.

 

De meeste energie wordt verbruikt in de gebruiksfase.

 

Energiebesparing is dus ook goed voor consumenten die jaarlijks gemiddeld €280 op hun energierekening kunnen besparen.

Bron: Ecofys

Foto: d o l f i

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie