Obama in Science: geen weg terug voor duurzame energie

Barack Obama

10-01-2017 12:29 | Door: Erik Verheggen

Barack Obama is vanaf 20 januari president af. Maar de duurzame energietransitie is ook onder Donald Trump onomkeerbaar, zo betoogt Obama in een artikel in Science.

Obama noemt in zijn artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift vier redenen waarom de “trend naar duurzame energie onomkeerbaar is”.

  • Economische groei en CO2-reductie gaan hand in hand. Volgens Obama leidt een economische strategie waarin klimaatverandering niet wordt meegenomen tot een lagere economische groei en verlies van werkgelegenheid op de lange termijn.
  • Bedrijven zien volgens de scheidend president in dat het verkleinen van emissies leidt tot tevreden aandeelhouders. Efficiëntieverbeteringen leiden bovendien tot nieuwe banen. 2,2 miljoen Amerikanen zijn nu werkzaam in het veld van energie-efficiënte, tegen 1,1 miljoen in de fossiele sector.
  • De markt beweegt zich al in de richting van duurzame elektriciteit. Aardgas vervangt kolenstroom als eerste stap, en de kosten voor duurzame energie kelderen. Het zijn trends die volgens Obama ook na zijn ambtstermijn de energietransitie zullen stuwen.
  • Ten slotte constateert Obama dat op de klimaattop in Parijs, eind 2015, een internationale beweging op gang is gekomen. Bijna tweehonderd landen hebben afgesproken om CO2-uitstoot te reduceren.

“Ondanks de politieke onzekerheid blijf ik overtuigd dat geen enkel ander land zo goed gepositioneerd is om de klimaatuitdaging het hoofd te bieden en daar ook nog eens de economische vruchten van te plukken”, schrijft Obama.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Science | Foto: Pete Prodoehl, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie