Amsterdam ArenA krijgt zonnedak

Amsterdam ArenA krijgt zonnedak

08-01-2014 10:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amsterdam ArenA gaat een zonnedak realiseren met zo’n 4.200 zonnepanelen. Op deze wijze zal de ArenA genoeg stroom kunnen op wekken voor 270 huishoudens.

De installatie vindt plaats in de eerste helft van 2014. Jaarlijks zullen de zonnepanelen ongeveer 930.000 kilowattuur elektriciteit opwekken. Dat is tien procent van het huidige jaarlijkse elektriciteitsverbruik in het stadion.

De panelen op het ArenA-dak nemen ongeveer 7.000 m2 in beslag en komen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak in een strook over de hele omtrek boven de dakgoot.

Nuon, BAM en Arcadis - Green Deal-partners van het stadion - verzorgen de realisatie van het zonnedak. Oskomera neemt de levering en montage van de zonnepanelen voor haar rekening.

Henk Markering, directeur van de ArenA, zegt: “Recent werd een contract getekend voor Nederlandse windenergie dat via Nuon gekoppeld is aan windpark Oudendijk. De installatie van de zonnepanelen is een belangrijke en logische vervolgstap in het realiseren van een per saldo klimaatneutraal stadion in 2015.”

Investering

Hoewel de ArenA al langer wilde investeren in zonnepanelen, bleek het lastig om het investeringsbedrag van €1,6 mln binnen een redelijke termijn terug te verdienen. In oktober 2013 ging echter het Amsterdams Klimaat en Energiefonds van start. In dit fonds heeft de gemeente Amsterdam een deel van de opbrengst van de verkoop van Nuon-aandelen ondergebracht. Het fonds verstrekt (achtergestelde) leningen, garanties en/of aandelenkapitaal. Dat zorgt ervoor dat de ArenA het zonnedak financieel rendabel kan installeren en exploiteren.

De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top drie van Europese 'zonnestadions'. Alleen het Stade de Suisse in Bern en het Bentegodi-stadion in Verona leveren meer zonnestroom. In Nederland beschikt de ArenA straks over de op een na grootste zonnepaneleninstallatie op een dak, na het nieuwe distributiecentrum van Hitachi.

Bron: Energienieuws

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie