Windenergie reddende engel in koud Amerika

Windenergie reddende engel in koud Amerika

13-01-2014 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De aanhoudende kou in Amerika heeft ervoor gezorgd dat enkele conventionele centrales offline zijn gehaald. Windenergie is cruciaal gebleken om de gestegen energievraag bij te benen.

Sinds 2 januari houdt de ijzige kou verschillende delen van de Verenigde Staten in de greep. Zelfs in het zonnige zuiden is het kwik onder nul gedaald. Dit leidde tot een drastisch verhoogde energievraag. Ook was de kou de oorzaak dat enkele conventionele centrales het hebben laten afweten.

In verschillende staten bleek het nu juist windenergie die voldoende elektriciteit wist te genereren om te voorkomen dat het elektriciteitsnet werd uitgeschakeld.

Uitval conventionele centrales

In staten als Texas, Connecticut en Massachusetts konden netbeheerders vraag en aanbod in balans brengen uitsluitend door de energie die de windmolens in de betreffende staten leverden. De energievraag in de staat Nebraska schoot tot een historisch hoogtepunt. Daar leverden de windmolens 216 megawatt, genoeg om aan de vraag te voldoen.

In Texas was de kou vorige week maandag verantwoordelijk voor de blackout van twee grote centrales, samen genoeg voor 2 gigawatt. De windenergieproductie van eveneens 2 gigawatt was ontzettend belangrijk om een uitschakeling van het elektriciteitsnet te voorkomen.

Diversificatie

“De afgelopen dagen zijn een sterke herinnering dat windenergie een cruciale rol speelt in de diversificatie van onze energiemix,” zegt de Amerikaanse Windenergievereniging (AWEA). “Het elektriciteitsnet zag een erg hoge elektriciteitsproductie van 8 gigawatt aan wind, voldoende om 6 miljoen huizen onder gewone omstandigheden van stroom te voorzien.”

Vorige week meldde ABN Amro al dat de Europese gasindustrie profiteerde van de flink gestegen gasprijzen in de VS. “De handelsprijs van aardgas ligt ongeveer 30 procent hoger dan begin november,” aldus ABN-econoom Hans van Cleef.

Bron: IPS/GreenTechMedia | Foto: John Minchillo via AFP

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie