Afrika wil haasje-over spelen met Clean Energy Corridor

Afrika wil haasje-over spelen met Clean Energy Corridor

21-01-2014 10:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Negentien Afrikaanse landen gaan samen de Africa Clean Energy Corridor ontwikkelen. Ze willen in één keer naar een maatschappij met duurzame energie springen.

De Corridor zal het oostelijk deel van Afrika beslaan en zal reiken van Cairo tot Kaapstad. Het initiatief wordt geleid door de International Renewable Energy Agency (IRENA) en richt zich op het plaatsen van meer duurzame energietechnologie en het versterken van het stroomnetwerk.

IRENA zal locaties identificeren die veel potentie hebben met betrekking tot hernieuwbare energie. Eveneens brengt de organisatie advies uit voor overheidsbeleid, nieuwe financiële modellen en investeringskaders. Ten slotte helpt IRENA de lokale bevolking kennis bij te spijkeren en organiseren ze publieke informatiecampagnes.

IRENA heeft in Kenya, Ethiopië en Tanzania al 15 gigawatt aan potentiële geothermische energie geïdentificeerd, evenals 40 gigawatt aan waterkracht en 1000 gigawatt aan economisch rendabele windenergie. In Ethiopië staat het grootste windmolenpark van het continent (120 megawatt), maar er zijn plannen om 800 megawatt aan windenergie en 1 gigawatt aan thermische energie te plaatsen.

 

Grote verandering

 

Volgens de voorspellingen van IRENA zal de Afrikaanse populatie in 2050 zijn verdubbeld tot twee miljard mensen. De vraag naar elektriciteit zal de komende 25 jaar verdrievoudigen in het zuidelijk deel van Afrika en verviervoudigen in Oost-Afrika. Hierdoor is de aanlevering van fossiele energie op lange termijn niet duurzaam, op zowel economisch als milieugebied.

“We kunnen de Afrikaanse bevolking niet verlossen van energie-armoede [de notie dat welzijn wordt beïnvloed door lage energieconsumptie, red.] als een business-as-usual-scenario wordt gevolgd,” zegt Mosad Elmissiry, hoofd energie van de New Partnership for Africa’s Development, een orgaan van de Afrikaanse Unie. “We hebben een grote verandering nodig voor de ontwikkeling van duurzame energie, zodat we zeker ervan zijn dat duurzame bronnen volledig worden benut.”

Voor meer informatie, bekijk de video van IRENA over de Africa Clean Energy Corridor:

 

Bron: Sustainable Business | Foto: Roger Smith via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie