Waddeneilanden willen geen windmolens

Waddeneilanden willen geen windmolens

24-01-2014 10:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil mogelijk een windmolenpark aanleggen bij Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden zijn echter fel tegen dit plan.

Volgens burgemeester Albert de Hoop van Ameland, ook voorzitter van het Eilander College, komen de plannen erop neer dat niet ver van het Noordzeestrand zo'n 150 windmolens komen van elk 140 meter hoog. “Dat raakt de eilanden in hun kern en hun kracht”, schreef De Hoop namens de andere waddenburgemeesters gisteren aan minister Henk Kamp van EZ. Zo’n windmolenpark “gaat in tegen alle nationale en internationale afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt”.

Redenen

Volgens de burgemeester komen de molens op zichtafstand in zee, over een lengte van zes kilometer parallel aan de hele kustlijn van Ameland en deels van Schiermonnikoog.  Een van de redenen waarom hij tegen het project is, is dat hij het geen mooi gezicht vindt. “Het wordt een bos aan masten dat zelfs vanaf het vasteland te zien is. En 's avonds is het disco, met al die knipperende lampjes er bovenop.”

Verder blijkt volgens de Amelander burgemeester uit onderzoek dat twintig procent van de toeristen Ameland de rug toekeert als de plannen van Kamp doorgaan.

Ook vreest hij vogelsterfte ten gevolge van het windmolenpark. Omdat de Waddenzee één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa is, vrezen de eilanden bovendien dat het turbinepark “een grote gehaktmolen wordt”. Uit eerder onderzoek is echter gebleken dat deze angst ongegrond is.

Bron: Nuzakelijk

Foto: Martin Heinsius via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie