Shell en NWO zetten in op slimme energiesystemen

Shell en NWO zetten in op slimme energiesystemen

27-01-2014 13:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Shell en NWO investeren € 6,5 mln in onderzoeksprojecten op het gebied van slimme energiesystemen die tot concrete toepassingen gaan leiden. 

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Shell kennen gezamenlijk € 6,5 mln toe aan elf onderzoeksprojecten op het gebied van slimme energiesystemen. Uitgangspunt is dat de onderzoeksresultaten tot toepassingen gaan leiden.

Multidisciplinair onderzoek

Met de snelle ontwikkeling van technologieën voor duurzame energie is er steeds meer vraag naar een intelligent elektriciteitsnetwerk, een zogenaamd smart-grid. Deze netten zijn belangrijk om in de toekomst de levering van hernieuwbare energie betrouwbaar en betaalbaar te houden.

Vandaar dat Shell en NWO inzetten op multidisciplinair onderzoek naar technologieën, voornamelijk ICT-technieken, die de overgang naar slimme en hernieuwbare energiesystemen moeten gaan versoepelen. Naast techniek wordt er ook gekeken naar maatschappelijke factoren die invloed hebben op de transitie naar duurzame energiesystemen. De door Shell en NWO ondersteunde projecten zijn onderdeel van het NWO-onderzoeksprogramma ‘Uncertainty Reduction in Smart Energy Systems’, afgekort URSES.

Nauwe samenwerking

De onderzoekers werken nauw samen met het bedrijfsleven of maatschappelijke partners. Zo gaan netbeheerders, energieleveranciers maar ook lokale overheden en constructiebedrijven samen met de onderzoekers aan de slag. Partners leveren een financiële bijdrage aan het onderzoek of bieden personeel aan om de onderzoekers te helpen. Het is de bedoeling dat er uit de resultaten van de onderzoeken dan ook echte toepassingen komen voor slimme energiesystemen.

In totaal draagt Shell €2 mln bij aan de gehonoreerde onderzoeksprojecten. ‘Gezamenlijk werken aan onderzoekprojecten maakt het mogelijk om sneller tot resultaten te komen en innovaties in de praktijk toe te passen,’ aldus Teun Graafland, Manager External Research Nederland van Shell.

De inleg van Shell bij dit programma is onderdeel van een grotere Shell-investering van €24 mln in energieonderzoek. Graafland: “Met dit programma stomen we Nederland klaar voor toekomstige energie-infrastructuren.”

Een groot deel van de onderzoeksprojecten worden op de technische universiteiten uitgevoerd maar ook bijvoorbeeld door de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen Universiteit. Over vijf jaar lopen de onderzoeksprojecten af en moeten er ook echt concrete toepassingen op tafel liggen.

Bron: Engineersonline.nl | Foto: Reinis Triadas via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie