Luchtvochtigheid, de nieuwste duurzame energiebron

Luchtvochtigheid, de nieuwste duurzame energiebron

03-02-2014 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van Columbia University hebben een nieuwe hernieuwbare energiebron ontdekt. Luchtvochtigheid drijft via bacteriële sporen een kleine elektrische motor aan.

Promovendi van de Columbia University in New York hebben een methode ontdekt die de potentie van energie opwekken via luchtvochtigheid blootstelt. Ozgur Sahin, één van de hoofdonderzoekers, gelooft dat waterdamp de grootste bron van energie ter wereld is.

In een poging om de potentie van waterdamp als duurzame energiebron aan te tonen hebben Sahin en zijn onderzoeksgroep een prototype gebouwd. Het prototype is in feite een elektrische generator waarbij rubberen vellen, ondergedompeld met een laag bacteriële sporen, reageren op de vochtigheid in de lucht.

 

Sporen

 

In 2012 publiceerde Sahin een gedetailleerde beschrijving van de bacteriële spore genaamd ‘Bacillus subtilis’ in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface. De bacteriële sporen genaamd ‘Bacillus subtilis’ hebben een bijzondere eigenschap. De bodembacterie is in een ruststadium een taaie en rimpelige spore. Als deze eenmaal in aanraking komt met water zet de spore uit. Bij opdroging, wanneer de luchtvochtigheid afneemt, keert de spore terug naar zijn ruststadium.

Dankzij de eigenschap om reversibel te krimpen, bedachten de onderzoekers dat de sporen energie moesten opslaan. Om de hoeveelheid energie te kunnen meten, bouwde Sahin een proefopstelling. Hij dompelde een flexibel siliconen velletje onder met de reversibele sporen. Nog voordat Sahin het velletje onder zijn aangepaste atomenmicroscoop kon leggen zag hij met het blote oog hoe het velletje op en neer bewoog als reactie op zijn adem. De kleine veranderingen in de luchtvochtigheid deed het velletje buigen. “Ik realiseerde mij toen hoe krachtig dit was,” aldus Sahin.

 

Krachtig

 

Tijdens het testen van de bacteriële sporen ontdekten de onderzoekers van Columbia University dat het in sporen ondergedompelde velletje duizend keer de kracht genereerde van een menselijke spier. Zo berekende Sahin dat 0,45 kilogram van de opgedroogde sporen genoeg kracht kan generen om een auto één meter van de grond op te tillen, als de sporen vochtig worden gemaakt.

[caption id="attachment_61146" align="aligncenter" width="550"]Prototype generator dat elektriciteit produceert dankzij een buigzaam velletje met ‘bacillus subtilis’ sporen die reageeren op veranderingen in de luchtvochtigheid. Foto: Xi Chen, Columbia University.[/caption]

Na een reeks testen met diverse materialen bleek rubber het meest geschikte materiaal te zijn voor de bacteriële sporen. Met behulp van lego, een kleine ventilator, een magneetje en rubberen plankje met sporen, wisten de onderzoekers een simpele generator te bouwen die door waterdamp wordt aangedreven.  Het geheel produceert elektriciteit dankzij de draaiing van een magneet die reageert op het rubberen plankje dat op een neer beweegt door verandering in de luchtvochtigheid.

 

Hernieuwbaar

 

Als de techniek in de toekomst opgeschaald kan worden, is het mogelijk om energie op te wekken uit veranderingen in luchtvochtigheid. Dit is een proces dat continu en ook ‘s nachts plaatsvindt. Dit zijn voordelen ten opzichte van wind- en zonne-energie, waar de energieproductie afhankelijk is van de weersomstandigheden. De techniek kan in de toekomst bijvoorbeeld ingezet worden bij vijvers, meren en havens.

Bron: Gizmag | Foto: Wellcome Images: Fernan Federici & Jim Haseloff via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie