CO2-afvang kolencentrales E.ON en GDF Suez in Rotterdam gaat niet door

CO2-afvang kolencentrales E.ON en GDF Suez in Rotterdam gaat niet door

03-02-2014 11:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiebedrijven E.ON en GDF Suez weigeren de CO2-uitstoot van hun nieuwe kolencentrales af te vangen. Ze vrezen reputatieschade doordat er een enorme hoeveelheid subsidie nodig is.

E.ON en GDF Suez hebben een nieuwe kolencentrale gebouwd op de Maasvlakte. Het was de bedoeling om de grote hoeveelheid CO2 afkomstig uit deze centrales af te vangen en op te slaan in een gasveld onder de Noordzee. De energiebedrijven hebben nu echter definitief besloten het project af te blazen.

Kosten

Voor dit project, met de naam Rotterdams Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD), heeft de Europese Commissie (EC) in 2009 een subsidie van €180 mln vrijgemaakt. De Nederlandse regering zette nog eens € 150 mln opzij voor ROAD.

Vanwege de lage CO2-prijs binnen het Europese Emission Trading System (ETS) is het financieel gezien aantrekkelijker CO2 in de lucht te blazen dan gebruik te maken van CO2-opslag. Daarnaast blijken de kosten van de afvangcentrale hoger uit te vallen, waardoor er een begrotingsgat ontstaat van € 160 mln. Zelfs als er extra subsidie beschikbaar komt, zien de energiebedrijven het project echter niet zitten. Volgens het Financieele Dagblad zijn ze bang voor reputatieschade. De kans bestaat namelijk dat na het drie jaar durende demonstratieproject de installatie, van bijna €500 mln, weer uitgezet zal worden. Dat komt doordat de CO2-prijs de komende jaren volgens experts nog laag zal blijven.

Toekomst

Er bestaat nog een kleine kans dat het project alsnog doorgaat. Brussel maakt mogelijk extra subsidie vrij. Volgende week dinsdag wordt hierover een gesloten miniconferentie gehouden door Eurocommissaris Günther Oettinger. E.ON en GDF Suez stellen in geval van extra subsidie nog aanvullende eisen. Ze willen dat de vergunningen voor de centrales onherroepelijk worden. Greenpeace en Stichting Natuur & Milieu vechten de vergunningen echter nog aan bij de Raad van State. Bovendien willen de bedrijven dat alle subsidie naar de bouwfase gaat.

Rotterdam is goed voor 18 procent van de landelijke CO2-uitstoot. De stad heeft zichzelf tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2025 te halveren. Het CCS-project had hier een grote bijdrage aan moeten leveren.

Bron: het Financieele Dagblad

Foto: F. d. W. via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie