14 grote leden WTO schaffen belasting op duurzaamheidsproducten af

14 grote leden WTO schaffen belasting op duurzaamheidsproducten af

03-02-2014 13:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Veertien grote leden van de Werelhandelsorganisatie (WTO) schaffen de belasting op duurzaamheidsproducten als windturbines en zonnepanelen af. Uitwisseling wordt daardoor makkelijker.

De landen steunen een systeem van “gezonde handel”. Zij kwamen vorige week tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland overeen tot deze maatregel. Belasting op producten als windturbines en zonnepanelen wordt opgeheven.

Het Internationale Centrum voor Handel en Duurzame Ontwikkeling (ICTSD) ziet dit als het begin van verandering voor “groene producten”. Het ICTSD zegt ook dat de overeenkomst bedoeld is als “toekomst georiënteerd” pact, maar hoe lang de handel wordt beïnvloed is onzeker. “Wij zijn er van overtuigd dat deze overeenkomst één van de concreetste bijdrages die WTO kan leveren om onze planeet te beschermen en de klimaatverandering aan te pakken. Het is nodig om tarieven te elimineren op goederen die we allemaal nodig hebben.”

De groep wil de lijst van duurzaamheidsgoederen gebruiken van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) als uitgangspunt. De APEC had in 2012 namelijk al een lijst aangekondigd van 54 groene goederen waar minder belasting opgeheven zou worden door APEC. Deze overeenkomst was echter niet-bindend.

De veertien leden van de WTO die nu een bindende maatregel nemen zijn de VS, EU, Australië, Canada, China, Costa Rica, Hong Kong, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zwitserland en Chinees Taipei.

Bron: Cleantechnica

Foto: Lance Cheung via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie