SER: “16 procent duurzame energie in 2020 is niet verstandig”

SER: “16 procent duurzame energie in 2020 is niet verstandig”

04-02-2014 10:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het terugbrengen van de doelstellingen voor duurzame energie van 16 naar 14 procent in 2020 is een goede zaak volgens Wiebe Draijer, voorzitter van de SER.

Dat zegt Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), in een interview met NU.nl over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Technisch is 16 procent hernieuwbare energie in 2020 mogelijk, maar volgens Draijer is dit niet verstandig. “Gezien de economische context is er gekozen om 16 procent duurzame energie in 2020 er niet doorheen te duwen, de consequenties zijn dan contraproductief. Alle partijen aan tafel merkten ook dat 16 procent leidde tot perverse bijverschijnselen die niet goed waren voor wat we willen bereiken,” zegt Draijer.

Resultaat

Afgelopen zomer werd het Energieakkoord gesloten, waarin de oorspronkelijke energiedoelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 werd afgezwakt naar 14 procent.

Volgens hem is er een akkoord gesloten waar alle partijen, zowel bedrijfsleven als milieugroeperingen, mee eens zijn. “De SER richt zich op duurzaamheid, maar wel met de stakeholders. Het Energieakkoord richt zich op het bereiken van het resultaat. Dat is beter dan dat je een mooi pamflet gaat waarin staat hoe het moet, maar niemand gaat het doen.”

Zwabberkoers

Draijer zegt dat het Energieakkoord, een schoolvoorbeeld van het poldermodel, het einde aangeeft van de zwabberkoers van het Nederlandse beleid over duurzame energie. “Het akkoord moet consistentie bieden voor het beleid voor de energietransitie. Het achterblijven van resultaten is grotendeels te wijten aan zwabberend beleid; steeds wisselende kabinetten met de beste intenties om hun steentje bij te dragen.” Dit akkoord biedt een basis voor een consistent beleid.

Draijer ziet een grote versnelling in de verduurzaming in Nederland. “Jarenlang opereerde Nederland in een achtergestelde positie in Europa.” Hij vindt het Energieakkoord dan ook ambitieus: “De versnelling die wij gaan meemaken de komende vijf tot zeven jaar op het gebied van het opschalen van hernieuwbare energie is vergelijkbaar met de snelste jaren van Duitsland in zijn transitie naar meer duurzame energieopwekking.”

Bron: NUzakelijk | Foto: Amanda Graham via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie