Vestas klimt uit de rode cijfers

Vestas klimt uit de rode cijfers

05-02-2014 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Deense windmolenfabrikant Vestas heeft de eerste kwartaalwinst geboekt sinds medio 2011 en lost daarmee haar schulden af.

De winst bedraagt € 218 mln over het laatste kwartaal van 2013, wat significant hoger is dan de voorspelling € 160 mln die door analisten werd gedaan op basis van omzet, cashflow en winstmarges. Vestas sloot het jaar 2013 af met een positieve balans van € 86 mln; dat is een grote vooruitgang ten opzichte van de netto schuld van € 900 mln eind 2012. Het aantal windmolenorders nam met 60 procent toe tot bijna 6 gigawatt.

 

Reorganisatie

 

De positieve resultaten zijn het gevolg van een rigoureuze reorganisatie van de grootste fabrikant van windmolens. 30 procent van de werknemers werd ontslagen en 12 van de 31 fabrieken werden gesloten. Het bedrijf is herstellende van de economische malaise waardoor in 2012 de waarde van aandelen 96 procent daalde ten opzichte van 2008. Het bedrijf zegt dat nieuwe aandelen voor meer stabiliteit zorgen. In het jaarverslag van Vestas schreef voorzitter Bert Nordberg dat “Vestas getransformeerd is tot een mager, flexibel en schaalbaar bedrijf”.

Vestas is van plan om 20,4 miljoen nieuwe aandelen te verkopen voor de marktprijs, wat gelijk staat aan bijna 10 procent van de totale hoeveelheid aandelen. De aandelen worden aangeboden aan Deense en buitenlandse investeerders.

 

Armoede is duur

 

“Vestas weet hoe duur het is om arm te zijn. Het is extreem duur om met je bank te praten,” vertelt analist Jacob Pedersen van Sydbank. “Het bedrijf heeft geen schulden meer en er is geen dringende behoefte aan geld. Daarom is de tijd rijp om nu naar de markt te gaan en te zeggen: ‘wij willen geld’.”

Bron: Bloomberg | Foto: Tsaiproject via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie