‘Impact hoge energieprijzen op industrie EU overschat’

‘Impact hoge energieprijzen op industrie EU overschat’

07-02-2014 12:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese industrie klaagt over te hoge energieprijzen in vergelijking met China en de VS. Onderzoekers tonen aan dat de impact daarvan kleiner is dan gedacht.

Volgens het rapport van Britse, Franse en Duitse onderzoekers is het voor de EU mogelijk de concurrentiepositie ten opzichte van de VS te behouden ondanks hogere energieprijzen. De EU moet daarvoor inzetten op innovatie en efficiëntie. Technologische innovatie is van groot belang voor de toekomst van Europese bedrijven, omdat Europa nooit de energiebronnen zal hebben die de VS hebben.

“Europa kan niet concurreren in de wereldwijde economie gebaseerd op goedkope bronnen. Zoals Japan in de jaren 80 van de vorige eeuw moet Europa concurreren op innovatie en efficiëntie,” aldus Michael Grubb, een van de onderzoekers die het rapport heeft samengesteld. 

Energiekosten

De Europese Commissie bracht eerder deze maand een energie- en klimaatpakket voor 2030 uit. Daarin steun werd steun beloofd aan de industrieën die het meest last zouden hebben van hoge energieprijzen, zoals de aluminium- en cementsector.

De kosten voor gas zijn binnen de EU drie á vier keer zo hoog als in de VS. Elektriciteit is ongeveer twee keer zo duur als in de VS. Volgens Eurocommissaris Günther Oettinger is dat prijsverschil wel degelijk een bedreiging voor de Europese industrie. Eerder deze week zei hij: “Voor velen [bedrijven in de energie-intensieve industrie, red] zal het vertrekken of ten onder gaan zijn als dat zo blijft”.

Volgens Eurofer, de branchevereniging voor de Europese staalindustrie, helpt het Europese klimaat- en energiebeleid de industrie om zeep. “Het is collectieve industriële zelfmoord”, zei Gordon Moffat, directeur van Eurofer.

Europese regeringsleiders zullen tijdens de Eurotop in maart debatteren over het Europees energiebeleid en de impact daarvan op de industrie.

Bron: Reuters

Foto: Lukasz Kryger via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie