Japan bouwt energieopslag uit oude batterijen elektrische auto’s

Japan bouwt energieopslag uit oude batterijen elektrische auto’s

12-02-2014 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Japan is het eerste grootschalige systeem gebouwd dat energie opslaat in de oude batterijen van elektrische voertuigen.

Op het eiland Yume-shima, wat voor Osaka ligt, wordt het opslagsysteem voor zonne-energie gebouwd. De Japanse multinational Sumitomo ontwikkelde de faciliteit.

Het systeem hergebruikt afgedankte batterijen van elektrische voertuigen (EV) voor de opslag van zonne-energie. Het is de eerste ter wereld met een dergelijke omvang. Het commerciële opslagsysteem zal eind februari in werking treden.

Hikari-no-mori

Het systeem zal de komende drie jaar de energieopbrengst van het nabijgelegen Hikari-no-mori zonnepark meten en op te slaan. Het doel is om de fluctuatie van de opgewekte energie afkomstig van het zonnepark geleidelijk uit te balanceren.

Daarbij slaat ontwikkelaar Sumitomo twee vliegen in één klap. Door het effectieve hergebruik van afgedankte batterijen lost het bedrijf ook een milieuprobleem op. Er is nog geen afdoende oplossing voor de verwerking van - doorgaans giftige - batterijen uit elektrische voertuigen aan het einde van hun levenscyclus.

Om dit probleem te adresseren zette Sumitomo in 2010 een joint venture op met Nissan genaamd ‘4R Energy Corporation’. De gebruikte EV-batterijen ondergaan een grondige inspectie bij 4R. Eventueel wordt er klein onderhoud gepleegd om zo de veiligheid en prestatie van de batterij te waarborgen.

[caption id="attachment_61377" align="aligncenter" width="500"]Zo zal het eiland Yume-shima met het zonnepark Hikari-no-mori er komen te zien zodra het project voltooid is. Bron: Sumitomo Corporation[/caption]

Promotie

Sumitomo zegt dat het op zoek gaat naar nieuwe bedrijfskansen rondom het economische opslagsysteem. Daarnaast zal de onderneming werken aan de ontwikkeling van meer toepassingen voor gebruikte EV-batterijen. Het bedrijf wil deze aanpak actief promoten, zodat het hergebruik van batterijen verder uitgebreid kan worden en om ook hernieuwbare energie aan te moedigen.

Bron: Sustainablebrands | Foto: Hiromitsu Morimoto via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie