Stedin steekt half miljard in modernisering energienetten

Stedin steekt half miljard in modernisering energienetten

13-02-2014 10:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Netbeheerder Stedin steekt vanaf dit jaar € 500 mln in het verbeteren, aanleggen en vervangen van zowel elektriciteitsnetten als gasnetten.

Het bedrijf investeert vooral in duurzaam energietransport door onder meer bestaande kabels geschikt te maken voor het terugleveren van energie door consumenten en bedrijven. Dat maakte Stedin afgelopen donderdag bekend. Een toenemend aantal klanten wekt tegenwoordig zelf energie op, onder meer via zonnepanelen en windturbines. De energie die ze zelf niet gebruiken, leveren ze terug aan het net. Daarvoor past Stedin het net aan. Tegelijkertijd worden die netten geschikt gemaakt voor andere energiebronnen.

Om die reden zijn er ook slimme energiemeters nodig. "Het aanbieden van digitale, op afstand uitleesbare energiemeters bij huishoudens betekent een nieuwe investering voor Stedin. De komende jaren krijgt het merendeel van de Nederlanders deze slimme meter," aldus Stedin.

Voor de grote projecten zet Stedin in 2014 ongeveer € 380 mln in. Daarnaast wordt € 125 mln gebruikt voor regulier onderhoud. In het hele verzorgingsgebied worden tot 2029 honderden kilometers verouderde gasleidingen vernieuwd. De grootste vervangingsprojecten vinden dit jaar plaats in onder meer Den Haag, Dordrecht, Rotterdam en Utrecht.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: ANP | Foto: Anders Hoff via Flickr

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie