DONG Energy bestelt 32 windmolenreuzen Vestas

DONG Energy bestelt 32 windmolenreuzen Vestas

19-02-2014 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense energiebedrijf DONG Energy heeft het grootste windmolenmodel van fabrikant Vestas geselecteerd voor een uitbreiding van het Burbo Bank-project, een offshore windpark nabij Liverpool.

Met acht megawatt en een rotordiameter van 164 meter is windmolen V164-8.0MW de grootste windmolen die tot nu toe is gebouwd. Dinsdag maakte DONG bekend een bestelling van 32 stuks te plaatsen voor het Britse Burbo Bank-windmolenpark. Er wordt 258 megawatt bijgebouwd, waardoor het 25 stuks tellende windmolenpark wordt vergroot tot 348 megawatt. Het is de eerste bulkorder die Vestas met zijn V164-model weet binnen te slepen.

Kostenbesparing

“De prestaties van de Vestas-turbine van 8 megawatt zijn veelbelovend,” zegt vice-president Samuel Leupold van DONG. “Dit is een heel concrete stap om de elektriciteitskosten met wind op zee te reduceren.”

DONG wil de kosten van wind op zee terugbrengen met 35 tot 40 procent. Doordat windmolens groter worden, zijn minder funderingen nodig en kan meer energie uit een machine worden gehaald.

Volgens de analisten van Bloomberg New Energy Finance bedragen de huidige kosten voor offshore wind € 0,14 per kilowattuur over de levensduur van het project. Dit is twee keer zoveel als de kosten van windmolens op land, en duurder dan gas- en kolencentrales.

Marktaandeel

De Vestas-molen wordt nu getest in het Danish National Test Centre for Large Windturbines. De V164 is een voortbrengsel van de samenwerking van Vestas met Mitsubishi Heavy Industries. De V164 zou een groei in het marktaandeel van Vestas kunnen betekenen, aangezien 22 procent van de offshore windmolens aan Vestas toebehoort. De Duitse windmolenbouwer Siemens is marktleider, die eigenaar is van 61 procent van alle windmolens op de Europese wateren.

Bron: Bloomberg BusinessWeek | Foto: Victoriia Z via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie