Groningse windmolens leveren tienduizend huishoudens stroom

Groningse windmolens leveren tienduizend huishoudens stroom

29-06-2012 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Groningen krijgt twee 'superwindmolens'. De hoge windmolens van RWE/Essent worden in Eemshaven gebouwd en leveren elk iets meer dan 6 megawatt.

De windmolens zullen na verwachting in de loop van juli in bedrijf worden genomen. Samen kunnen ze energie leveren aan ruim tienduizend huishoudens. Dat is meer dan genoeg voor inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen. De turbines staan in windpark Westereems, het grootste windpark van Nederland.

Met een gondel van 22 meter lang, 6.3 meter breed en 7 meter hoog, zullen de turbines tot de grootste van Nederland gaan behoren. De wieken reiken tot een hoogte van 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en het hoogste gebouw van Nederland, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter. Op een van de gondels is een helikopterplatform aangebracht, waardoor de turbine ook bereikbaar is bij slecht weer.

Offshore-turbine op land

De offshore turbine zal niet in de zee worden geplaatst. RWE/Essent wil namelijk eerst ervaring opdoen met de bouw, beheer en exploitatie van de turbines. Het plan is om uiteindelijk 48 van dit soort megawindmolens te bouwen in het door RWE geplande offshore-windpark Nordsee Ost, op zo'n 30 kilometer van het Duitse Bremerhaven.

Bron: APS

Foto: RWE

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie