Bioreactor verhoogt brandstofproductie uit algen

Bioreactor verhoogt brandstofproductie uit algen

21-02-2014 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een bioreactor helpt onderzoekers van het NREL de ideale locatie te vinden voor de algenkweek voor biobrandstoffen.

Onderzoekers hebben een bioreactor ontworpen om klimaatomstandigheden accuraat na te bootsen. De campus van het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in Golden, Colorado in de Verenigde Staten herbergt de bioreactor.

De bioreactor genaamd Simulated Algal Growth Environment (SAGE) kan zeer nauwkeurig het licht, de temperatuur en de toevoer van CO2 controleren. Hierdoor kan het lokale klimaatomstandigheden imiteren en creëren. Zo kunnen zij onderzoeken in welke omstandigheden welke algen het best gedijen.

De onderzoekers van het NREL hopen met de bioreactor algen concurrerend te maken ten opzichte van tweede generatie biobrandstoffen zoals biodiesel, cellulose-ethanol en andere alternatieven voor petroleum gebaseerde transportbrandstoffen.

Kampioenen

Volgens het NREL heeft een interne onderzoeksgroep dankzij de bioreactor meer dan twee keer zoveel brandstof onttrokken uit dezelfde hoeveelheid biomassa. In de bioreactor groeien drie zogenaamde ‘kampioen’ algenstrengen die het NREL onderzoekt in samenwerking met Arizona State University.

Er wordt gekeken hoe de algen zonlicht omzetten in biomassa, de voedingsstoffen op niveau blijven en hoe zij op lichtenergie reageren.

De onderzoekers van het NREL werken ook met Sandia National Laboratories. Gezamenlijk stellen zij eiwitten afkomstig van algen bloot aan een fermentatieproces om de productie van onder andere butanol te verbeteren. 

Bron: Environmentalleader | Foto: Gareth Redston via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie