Amsterdam zonnehoofdstad van Nederland

Amsterdam zonnehoofdstad van Nederland

24-02-2014 15:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Amsterdam is het meeste zonne-energievermogen opgesteld: 16.177 kilowattpiek. Dat blijkt uit cijfers van de Klimaatmonitor.

Amsterdam, de Haarlemmermeer en Zuidwest-Friesland nemen de top 3 voor hun rekening. Van de vier grote steden staat Amsterdam bovenaan, op de zevende plaats gevolgd door Utrecht. Den Haag bungelt onderaan in het rijtje en Rotterdam ontbreekt voorlopig helemaal. In het oostelijk deel van Nederland staat meer vermogen opgesteld dan in het westen. Midden-Nederland en Zeeland blijven achter.

De Klimaatmonitor van de Rijksoverheid haalt de gegevens uit het Productie Installatie Register (PIR), een landelijk meldpunt voor energieproductie. Via de website energieleveren.nl zijn zo'n 162.000 energiesystemen aangemeld, variërend van HR-ketels en zonnepanelen tot windmolens. Het grootste deel bestaat uit installaties voor zonne-energie. Netwerkbeheerders gebruiken de gegevens onder meer voor het onderhoud van het net. Energieleveranciers gebruiken de gegevens om teruggeleverde stroom te verrekenen.

Groeimogelijkheden

Amsterdam is goed voor 2.300 zonnesystemen, die samen 14,5 miljoen kilowattuur produceren. Dat is genoeg voor het jaarlijkse verbruik van 8.100 huishoudens. De zonnepanelen zijn veelal een initiatief van woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, bedrijven en particulieren. De grootste producenten in de hoofdstad zijn het zonnedak van Hal 8 van de Amsterdam RAI en het nieuw te bouwen zonnedak op de Amsterdam Arena.

Naar verwachting neemt het percentage zonnestroom in Nederland de komende jaren verder toe. Nu zonnepanelen steeds goedkoper worden, loont het voor het bedrijfsleven om eigen stroom op te wekken. Die trend was vorig jaar al zichtbaar. Het aangemelde vermogen verdubbelde ten opzichte van 2012. Ten opzichte van de totale energieproductie neemt zonnestroom nog een marginale plaats in. In totaal is niet meer dan 0,2 procent van het totale stroomverbruik afkomstig van zonne-energie.

Bron: EnergieOverheid.nl | Foto: Amsterdam RAI

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie