Productie hernieuwbare energie in 2013 gedaald

Productie hernieuwbare energie in 2013 gedaald

26-02-2014 10:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De productie van hernieuwbare energie is in 2013 gedaald, vooral door verminderde elektriciteitsproductie uit biomassa. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De totale productie van hernieuwbare elektriciteit was vorig jaar  11,8 miljard kilowattuur, iets meer dan tien procent van het totale elektriciteitsverbruik. Dat is is 0,4 procent minder dan in 2012. De elektriciteitsproductie uit biomassa daalde, de productie uit wind nam toe.

Energiecentrales stookten liefst 40 procent minder biomassa mee. Volgens het CBS is die daling onder meer het gevolg van het gedeeltelijk aflopen van subsidies. De elektriciteitsproductie uit biomassa via andere technieken, zoals afvalverbranding en biogas, bleef stabiel.

 

Windenergie

 

Het aandeel van windmolens nam in 2013 met 8 procent toe door capaciteitsuitbreiding. De capaciteit van het Nederlandse windmolenpark steeg met een kleine 300 megawatt tot ongeveer 2700 megawatt. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het windvermogen flink steeg. In 2013 kwam 45 procent van de hernieuwbare energieproductie van windmolens. De komende jaren moet het aandeel wind nog verder toenemen.

In de Noordzee staan twee windparken met een totale capaciteit van 228 megawatt. Op land staat ongeveer 2500 megawatt. De overheid streeft naar een uitbreiding van 6000 megawatt op land in 2020, en 4500 megawatt op zee in 2023.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) | Foto: Martin Heinsius via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie