Tweede-generatie biobrandstoffen goedkoop en enzymvrij

Tweede-generatie biobrandstoffen goedkoop en enzymvrij

27-02-2014 12:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers hebben een goedkope productiemethode gevonden voor tweede-generatie biobrandstoffen. Dankzij een nieuw zuur-baseproces zijn enzymen overbodig. 

Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Denemarken (SDU) onderzochten een nieuwe methode om biobrandstoffen uit planten en plantenresten te halen. In dit proces kan het gebruik van dure enzymen geheel worden vermeden dankzij een goedkoop zuur-baseproces, zegt het onderzoeksteam.

“Als we bio-ethanol van de stengels van de maïsplant kunnen maken  en  de maïskolven behouden als voedsel, dan zijn we een eind op weg", zegt professor Per Morgen van het Instituut voor Natuurkunde, Chemie en Farmacie aan de SDU.

Enzymvrij

Het doel is om bio-ethanol te produceren uit cellulose, het hoofdbestanddeel van planten. Cellulose is een polysacharide en wordt door bijna elke plant aangemaakt, voornamelijk in de stengels en bladeren. Cellulose is lastig om te zetten in suikers en daarom niet meteen geschikt voor de productie van bio-ethanol. Er zijn enzymen nodig om cellulose sneller af te breken.

Gepatenteerde enzymen zijn duur. Het onderzoeksteam zegt nu een goedkoper alternatief in handen te hebben. “Wij zijn er trots op onze goedkope en niet gepatenteerde enzymvrije techniek te introduceren,” aldus Morgen.

Rijstkaf

Het zuur RHSO3H staat aan de basis van de techniek. De grondstoffen voor de productie van RHSO3H zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. De onderzoekers maakten het zuur van de verbrande restanten van rijst, het zogeheten rijstkaf. Het silicaat  in de as worden gecombineerd met chloorsulfonzuur, waardoor de zuurmoleculen zich hechten met de silicaatdeeltjes. “Het resultaat is een gloednieuw molecule: het zuur RHSO3H – dat dure enzymen kan vervangen in het afbrekingsproces van cellulose naar suiker,” zegt  Morgen.

De onderzoekers willen geen patent aanvragen op hun ontdekking. Morgen: “Met onze methode kan iedereen straks zijn eigen bio-ethanol thuis maken.”

Bron: Cleantechnica | Foto: Jonny McCormack via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie