CO2-opslag onder Noordzee kost 100 mln extra

CO2-opslag onder Noordzee kost 100 mln extra

27-02-2014 13:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europa moet ruim €100 mln investeren in CO2-opslag onder de Noordzee, nu blijkt dat afvang door marktomstandigheden onrendabel is.

Pas als aan die voorwaarde is voldaan, kunnen E.ON en GDF Suez beginnen met de aanleg van een installatie die CO2-opvang in een leeg gasveld onder de Noordzee mogelijk maakt. Dat zegt een woordvoerder van ROAD, het Rotterdam Opslag- en Afvangdemonstratieproject.

De twee energiebedrijven kregen kort na elkaar van de gemeente Rotterdam toestemming om op de Maasvlakte een kolencentrale bouwen op voorwaarde dat ze de CO2 zouden afvangen in plaats van uitstoten. De afvanginstallatie moet in 2016 operationeel zijn, maar bestaat voorlopig alleen op papier.

Onenigheid

Tussen de gemeente enerzijds en E.ON en GDF Suez anderzijds bestaat al jaren onenigheid over het project. De marktomstandigheden zijn zodanig dat het goedkoper is om het broeikasgas de lucht in te blazen. E.ON zei vorig jaar al te verwachten dat de energiecentrale met verlies gaat draaien. Onder meer als gevolg van onduidelijk overheidsbeleid en zelfs zonder de extra kosten voor CO2-opvang mee te rekenen. De gemeente houdt beide bedrijven echter aan hun afspraak.

De energieleveranciers zochten vervolgens steun in Europa, omdat volgens hen sprake is van grensoverstijgende belangen. Eurocommissaris Günther Oettinger van Energie geeft E.ON en GDF Suez gelijk en pleit voor een Europese bijdrage van ruim €100 mln. Daarmee zou het project financieel zijn gedekt.

Bron: ANP | Foto: M. M. Minderhoud via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie