Infographic: Waar komt onze stroom vandaan?

Infographic: Waar komt onze stroom vandaan?

05-03-2014 12:05 | Door: Mark Beumer

De meeste stroom uit ons stopcontact komt van gascentrales in Nederland, maar er komt ook waterkracht uit Noorwegen en kernenergie uit Frankrijk. Hoe zit dat in elkaar? Waar komt onze stroom vandaan?

Nederland, gasland. Ondanks verwoede pogingen te verduurzamen bestaat onze elektriciteitsmix nog steeds voor meer dan 50 procent uit stroom die is opgewekt in aardgascentrales. Dat is zonde, want gas zal een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Gascentrales zijn gemakkelijk op- en af- te regelen, waardoor ze de variabiliteit van hernieuwbare energiebronnen makkelijk op kunnen vangen. Goed dus om zuinig te zijn op ons aardgas.

Er zit echter meer in onze elektriciteitsmix dan aardgas. We stoken biomassa bij in kolencentrales, we importeren kernenergie uit Frankrijk, we halen zonnestroom uit Duitsland. We kopen groene stroom uit Noorwegen die goed is voor ons geweten, maar niet echt bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland.

Waar komt onze stroom eigenlijk vandaan? In deze infographic kruipt DuurzaamBedrijfsleven.nl in het stopcontact en komen we uit in heel Europa.

Bekijk de infographic hier.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Mark BeumerPriority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie