General Electric bouwt 'Eiffeltoren' voor windturbines

General Electric bouwt 'Eiffeltoren' voor windturbines

07-03-2014 11:47 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse energiemaatschappij General Electric heeft een nieuwe constructie voor windturbines ontwikkeld. De mast is hoger dan gemiddeld, maar heeft toch minder staal nodig.

De 139 meter hoge Space Frame Tower wordt volgende week gepresenteerd, meldt CleanTechnica op zijn website. Het verbeterde ontwerp levert aanzienlijke besparingen op in het gebruik van staal en de transportkosten.

Aan de buitenkant oogt de windmolen als iedere andere. Het geheim zit aan de binnenkant. Het zogeheten space frame lijkt nog het meest op de Eiffeltoren of een elektriciteitsmast. De toren is vijfhoekig en heeft een brede basis. Breder dan die van klassieke windmolens. Dat zorgt voor betere stabiliteit en stijfheid, waardoor het mogelijk is hoger te bouwen met lagere materiaalkosten.

Investeringen

Een ander uitgangspunt van het ontwerp was verlaging van de transportkosten. Het uitzonderlijk vervoer over de weg of over zee is nu nog een enorme kostenpost voor windmolenbouwers. Volgens General Electric passen de afzonderlijke stalen delen van de nieuwe Space Frame Tower in een gewone zeecontainer. Voor de assemblage zijn geen speciale kranen of gereedschappen nodig.

GE investeert in de ontwikkeling van hogere windmolens. Die vangen meer wind en zijn flexibeler inzetbaar. Het type voor commercieel gebruik dat volgende week op de markt komt, is 139 meter hoog. Ter vergelijking: huidige windturbines zijn gemiddeld 100 meter. Het bedrijf verwacht zelfs een toenemende vraag naar windmolens van 150 of 160 meter.

In de windmolenindustrie is toepassing van dit soort rasterconstructies omstreden vanwege het intensieve onderhoud. Bij de zware metalen bouten zou snel metaalmoeheid optreden door de enorme natuurkrachten waaraan ze blootstaan. GE zegt dat probleem te hebben opgelost door materialen te gebruiken die voor bruggen en wolkenkrabbers hun effectiviteit hebben bewezen. De Space Frame Tower zou een levensduur hebben van tenminste veertig jaar.

Aan de turbine zelf is niets veranderd. Volgens het Amerikaanse bedrijf past de huidige generatie energieopwekkers zonder aanpassingen op de nieuwe pyloon.

Bron: CleanTechnica | Foto: Rafael Gunti via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie