50.000 ton C02 per jaar minder door stoomleiding

50.000 ton C02 per jaar minder door stoomleiding

10-03-2014 16:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vorige week werd de stoomleiding tussen DuPont en afval- en energiecentrale HVC officieel geopend. Kosten 8 miljoen euro, lengte 1 kilometer en 50.000 ton minder C02 per jaar.

Het chemiebedrijf DuPont en de afval-en energiecentrale van HVC staan in Dordrecht naast elkaar op een bedrijventerrein. De buren besloten een stoomleiding aan te leggen die voor beide bedrijven voordelen op moet leveren.

Samenwerking

HVC staat in de top drie duurzame energiebedrijven en voert in Zuid-Holland het energie- en grondstoffenbeheer uit. DuPont is een mondiaal chemiebedrijf, producent van chemische stoffen zoals Teflon en Nylon. De naast elkaar gelegen bedrijven besloten samen te werken door middel van een stoomlijn.

DuPont gebruikt stoom voor haar productieprocessen en voorheen werd dit opgewekt door twee gas gestookte kabines. Maar het afvalverwerkingsbedrijf ernaast verkrijgt stoom door de verbranding van afval. Dit gegeven fungeerde als insteek voor de samenwerking. De stoom van HVC kan niet direct worden gebruikt maar met een ‘stoom-stoom warmtewisselaar’ kan dit wel. Een technisch hoogstandje van de firma Stork maakte dit mogelijk.

Extra zekerheid

Voor beide bedrijven betekent dit behalve winst op het gebied van milieu ook extra zekerheid. DuPont kan op deze wijze een stoomdip in het eigen netwerk goed opvangen. Op werkdagen is dit een reservecapaciteit, in het weekend hoeven de fossiele kabines niet aangezet te worden. HVC kan op haar beurt weer als back-up fungeren voor het warmtenet in Dordrecht. De komende jaren wordt de leiding aangelegd en moet deze tienduizenden huizen van warmte voorzien.

Filmpje voor een uitleg van de werking van de stoomleiding

Bron: HVC groep | Foto: Geothermal Resources Councilvia Flickr | Video: Dordt Duurzaam

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie