Onderhoud offshore windparken kan goedkoper

Onderhoud offshore windparken kan goedkoper

11-03-2014 15:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Windparken op zee zijn relatief duur ten opzichte van die op land. Ongeveer 25 procent van de totale kosten gaan op aan onderhoud en bedrijfsvoering.

"Door onze nieuwe aanpak zijn die kosten binnen tien jaar met ongeveer 30 procent te drukken", zegt Glen Donnely van ECN. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Essent/RWE Innogy denken vooral winst te boeken op onderhoud en bedrijfsvoering  ( O&M ). Hiervoor hebben ze een systeem opgezet dat data van windparken verzamelt en analyseert. Essent en RWE Innogy leveren de gegevens aan ECN, dat deze vervolgens analyseert.

Samenkomst van data

Honderden sensoren op turbines verzamelen informatie en sturen deze door. Technici en monteurs doen dit ook. De data zijn specifiek gericht op haperingen, reparaties, onderhoudsbeurten en benodigde reserveonderdelen. Ook wordt bijgehouden hoe vaak en wanneer monteurs worden ingezet, en wordt de belasting en levensduur van de turbines bijgehouden.

Opvallend aan de nieuwe werkwijze is dat Essent deze data al wel verzamelde, maar nog niet optimaal gebruikte. Dit kan wel met het software tool die ECN ontwikkelde.  Het product is in principe gebruiksklaar, maar de ontwikkeling gaat nog verder, meldt Donnelly. Hoeveel geld er met de investering is gemoeid wil Donnelly niet melden.

Met de software die wij voor Essent ontwikkelde, zijn de data voor Essent optimaal bruikbaar. Glen Donnelly, Business Developer ECN

Inzetten op preventie

Preventie is een essentieel onderdeel van het nieuwe systeem. Essent wil voorkomen dat turbines onverwacht stilstaan en geen energie leveren. Doelgericht en gestuurd onderhoud helpt onverwachte defecten en storingen te voorkomen. En dat bespaart geld.

In januari van dit jaar wees Bert de Vries tijdens het evenement Windkracht14 ook al op nieuwe mogelijkheden in windenergie. Besparen op de onderhoudskosten is essentieel om het Nationaal Energieakkoord waar te gaan maken. Hierin rekent de overheid op een teruglopende prijs. Het O&M systeem is ontwikkeld binnen het FLOW-programma. FLOW helpt offshore windparken kosten te drukken zodat in deze sector meer geïnnoveerd kan worden.

Bron: Essent Foto: Windwärts Energie GmbH via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie