Nederlandse start-up lanceert online marktplaats voor energie

Nederlandse start-up lanceert online marktplaats voor energie

12-03-2014 17:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Via een online marktplaats voor duurzame energie zelf en rechtstreeks energie van de producent kopen. Dat kan bij de Nederlandse start-up Vandebron.

Het bedrijf heeft hiermee een wereldwijde primeur. Vandebron is een initiatief van Remco Wilcke , Matthijs Guichelaar, Michael Fraats en Aart van Veller. Die laatste is onder meer de oprichter van Wij Zijn Koel, een adviesbedrijf over duurzaamheid. Fraats is ondernemer in de duurzame energiemarkt.

Het viertal wil naar eigen zeggen de strijd aangaan met traditionele energiebedrijven en de leverantie van, wat zij noemen, ‘sjoemelstroom’. Energie waarvan de indruk wordt gewekt dat deze groen is, maar dat in werkelijkheid niet is.

Lokale producent

Consumenten kiezen zelf hun energiebron en bepalen daarmee hun prijs. Ze hebben de keus uit vier typen energie: wind, zon, water en bio-energie. Alle energie wordt opgewekt in Nederland. Ook lokaal en op kleine schaal. Dat wil zeggen dat een boer met een windmolen op zijn erf zijn overtollige energie kan doorverkopen en zelf de prijs kan bepalen. Volgens de initiatiefnemers is Vandebron het eerste businessmodel dat landelijk gezien de productie van duurzame energie rendabeler maakt.

De start-up slaagde erin  € 1,9 mln. aan te trekken van het Dutch Greentech Fund - een fonds van Rabobank, de TU Delft, Wageningen University en het Wereld Natuur Fonds - en de Triodos Bank. Woensdag begint de voorinschrijving voor geïnteresseerden. Op 2 april moet de dienst werkelijk beginnen.

Foto: Vandebron

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie