Geen zorgen om Russisch gas, want de wind waait altijd

Geen zorgen om Russisch gas, want de wind waait altijd

18-03-2014 12:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Windenergie Associatie (EWEA) wil dat Europa energie-onafhankelijk wordt van landen als Rusland. De gaskraan kan dicht, maar wind blijft toch wel waaien.

EWEA-topman Andrew Garrad vertelde gedelegeerden op hun jaarlijkse conferentie dat de bedreiging vanuit Rusland beteugeld kan worden door te investeren in de Europese windenergiesector. “Putin kan de kraan die onze wind laat waaien niet dichtdraaien.”

Energieonafhankelijkheid

Garrad benadrukte dat de gevolgen van de politieke onrust in Oekraïne vermeden had kunnen worden. “De lidstaten hadden aggressiever moeten zijn in het najagen van de hernieuwbare energiepotentie in Europa. Het beleid was te lang gericht op de import van de fossiele brandstoffen van de oosterburen.”

De energieafhankelijkheid van een grootmacht als Rusland is volgens Garrad gevaarlijk. Hij waarschuwde Europese leiders dat zij niet langer moeten vasthouden aan fossiele brandstoffen voor de Europese energiemix. “Wij zitten straks gevaarlijk ingesloten in een fossiele toekomst als wij nu niet juist handelen.”

De baas van de  EWEA ziet liever politici die instemmen met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 dan politici die als marionet van president Vladimir Putin fungeren. “Putin kan wellicht de kraan dichtdraaien die West-Europa voorziet van olie en gas, maar of  hij nou met een blote bast of volledig gekleed rondloopt, de wind waait toch wel,” aldus Garrad.

Klimaatverandering

Andrew Garrad verwees naar de recente verwoestingen op de Filipijnen door de orkaan Haiyan, om de waarde van de windindustrie te benadrukken en de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. De orkaan was de zwaarste ooit die land bereikte. Meer dan tienduizend mensen kwamen om. De toename van zware orkanen wordt door wetenschappers toegeschreven aan klimaatverandering, onder andere omdat het zeewater opwarmt.

Bron: Renewableenergyworld | Foto: Rikki Julius Reque via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie