Oostende lanceert Blue Energy-hub

Oostende lanceert Blue Energy-hub

21-03-2014 14:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Belgische havenstad Oostende is de Fabriek voor de Toekomst 'Blue Energy' gelanceerd. Een van de speerpunten is onderzoek naar wind-, golfslag- en getijdenenergie in de Noordzee.

Fabrieken voor de Toekomst zijn samenwerkingsverbanden tussen de Vlaamse overheid, kenniscentra, universiteiten en bedrijfsleven. Ze ondersteunen het midden- en kleinbedrijf bij initiatieven voor duurzame ontwikkeling en innovatie. Van specifieke dienstverlening tot fundamenteel onderzoek en opleidingen.

 

Samenwerking

 

De Vlaamse regering maakte in 2012 ruim € 8 mln vrij voor voor 28 projecten gericht op industriële vernieuwing en intensievere ketensamenwerking. De Fabrieken vallen onder het Nieuw Industrieel Beleid in Vlaanderen.

De Vlaamse overheid wil op deze manier wetenschappelijk onderzoek en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen. In de clusters Blauwe Energie, Voeding en Nieuwe Materialen gaat het om uitwisseling van innovatieve technologie en het creëren van werkgelegenheid en economische waarde in de regio.

 

Hub

 

Eerder opende in de stad Kortrijk een Fabriek voor de Toekomst 'Nieuwe Materialen'. Hier is een testruimte gebouwd waar bedrijven vertrouwd kunnen raken met de meest recente ontwikkelingen en expertise. Daarnaast kunnen ze experimenteren met nieuwe vormen van kunststoffen- en textielverwerking.

Oostende wordt de uitvalsbasis voor het cluster Blue Energy. De kuststad wil zich als Energy Port Oostende ontwikkelen als hub voor de offshore-sector. Oostende werkt op dat terrein samen met de Universiteiten van Gent en Leuven en een aantal grote bedrijven.

Bron: Belga | Foto: Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie