BAS eerste energiebedrijf dat Bitcoins accepteert

BAS eerste energiebedrijf dat Bitcoins accepteert

22-03-2014 07:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Klanten van BAS, een energiebedrijf dat haar klanten energieonafhankelijk wil maken, kunnen voortaan betalen met Bitcoins.

Het is daarmee het eerste energiebedrijf dat betaling met de virtuele munt mogelijk maakt. BAS Nederland (Beneficial to All Stakeholders) is in 2010 opgericht om bedrijven energieonafhankelijk te maken. Het systeem is vergelijkbaar met de aflossing van een hypotheek. Na verloop van tijd betaalt een klant steeds minder rente en meer aflossing. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost en is hij eigenaar van het huis.

De energielevering van BAS werkt volgens hetzelfde principe. Bedrijven betalen een vast bedrag per maand en de energieleverancier bekijkt welke energiekosten omlaag kunnen. Die besparingen investeert BAS uit naam van het bedrijf in bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Na tien tot twintig jaar heeft een klant die investering afbetaald en is daarmee eigenaar van zijn eigen energievoorziening.

Volgens initiatiefnemer Arash Aazami past het streven van BAS Nederland om consumenten onafhankelijk te maken van de markt bij de filosofie van Bitcoin. Uiteindelijk zouden dit soort initiatieven 'de afhankelijkheid van oude, beperkende systemen' moeten verminderen.

Foto: Bas Nederland

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie