EU: Meer marktwerking nodig in schone energiesector

EU: Meer marktwerking nodig in schone energiesector

24-03-2014 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er is meer marktwerking nodig in de schone energiesector, aldus de Europese Raad afgelopen vrijdag bij een EU-top.

Nieuwe regels zijn nodig om meer marktwerking te stimuleren. Landen binnen de EU moeten een beleid voeren dat meer uniform is, vooral op het gebied van subsidies. Die mogen alleen aangeboden worden na eerlijke concurrentie met de markt.

Dat concludeert de Europese Raad op de EU-top van afgelopen donderdag en vrijdag. De bestaande klimaatdoelstellingen voor 2020 hebben geleid tot een overmaat van subsidies die volgens critici hebben geleid tot een sterke stijging van de energiekosten.

Duitse Energiewende

Vooral Duitsland geeft torenhoge subsidies op groene energie. De Duitse ‘Energiewende’, de radicale vernieuwing in Duitsland om over te gaan op groene energie, staat al een aantal maanden ter discussie. De Energiewende beoogt onder andere in 2015 geen kernenergie te gebruiken en zoveel mogelijk groene energie te stimuleren. Hiervoor wordt hoge kortingen gegeven op groene energie en conventionele energie hoger belast.

Dit jaar alleen al zou met de Energiewende zo’n € 5 mrd aan kortingen mee gemoeid zijn. De subsidies zouden de EU-wetgeving op eerlijke mededinging schenden. Advocaten verwachten niet dat Duitsland de uitgekeerde subsidies met terugkerende kracht moet terugbetalen. Wel wordt een aanpassing van het beleid per 1 januari 2017 verwacht.

Europese Raad

Regeringsleiders waren op 20 en 21 maart in Brussel bijeen voor de Europese Raad. Er werd ook gesproken over de spanningen op de Krim De afhankelijkheid van Russisch gas lijkt een impuls voor hervormingen.

Bron: Euractiv | Foto: Wikipedia

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie