Prijs LED-lamp halveert, opbrengst verdubbelt

Prijs LED-lamp halveert, opbrengst verdubbelt

24-03-2014 15:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

LED-verlichting zal de komende jaren verder in kosten blijven dalen en bijna verdubbelen in energie-efficiëntie.

Dat voorspelt het energieonderzoeksbureau van de Verenigde Staten, de Energy Information Adminstration (EIA). Het bureau presenteerde een overzicht, waarin onder andere wordt ingegaan op de toekomstige ontwikkeling van LED-verlichting.

De onderzoekers verwachten dat de snelle ontwikkeling van LED-verlichting voorlopig niet tot stilstand zal komen. Dat resulteert in lagere kosten, verhoogde betrouwbaarheid en verminderde energieconsumptie. Het EIA verwacht dat LED-lampen in 2020 meer dan 150 lumen per watt produceren. Nu is dat nog gemiddeld 83 lumen per watt, wat wil zeggen dat in de toekomst LED-lampen bijna twee keer zoveel licht produceren bij hetzelfde energieverbruik.

Verbeteringen in de levensduur van lampen zullen er toe leiden dat consumenten deze minder vaak hoeven te vervangen.

[caption id="attachment_62632" align="aligncenter" width="573"] De linker grafiek toont de verwachtte energie-efficiëntie van verschillende lampen. Rechts is de toekomstige prijsontwikkeling van dezelfde type lampen af te lezen. Bron: US EIA[/caption]

 

Efficiëntie

 

Tegenover de snelle ontwikkeling van de LED-lamp staat bijna volledige stilstand van andere technologieën. De efficiëntie (de lichtopbrengst per geconsumeerde eenheid energie) van gloeilampen is sinds de introductie van de techniek ruim een eeuw geleden maar weinig verbeterd. Een gloeilamp van 60 watt produceert slechts 16 lumen licht per watt Een halogeenlamp levert al 20 lumen op. Een fluorescente lamp levert zelfs 67 lumen per watt en heeft een tien keer langere levensduur. De EIA verwacht niet dat deze cijfers nog veel verbeteren.

Bron: Cleantechnica | Foto: Carbon Arc via Flickr

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie