Zelf investeren leidt tot energiezuiniger gedrag

Zelf investeren leidt tot energiezuiniger gedrag

26-03-2014 13:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zodra mensen zelf investeren in zonnepanelen, gaan zij zich energiezuiniger gedragen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en consultancybureau Ecofys.

Volgens de onderzoekers ligt het voor de hand dat mensen die zich bewust zijn van hun energiegebruik, bereid zijn te investeren in besparende maatregelen. De omgekeerde reactie hadden ze niet verwacht, staat in het onderzoek 'De relatie tussen verbruiksgedrag en investeren’. De studie is uitgevoerd door de Wageningen Universiteit (WUR) en onderzoeksbureau Ecofys in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Volgens onderzoeker Margriet van Lidth de Jeude van Ecofys kan die uitkomst helpen om energiezuiniger gedrag te bevorderen. De bereidheid om te investeren geldt vooral voor huiseigenaren en minder voor deelnemers in een Vereniging van Eigenaren of voor huurders. Daarbij kijken ze ook naar de terugverdientijd. Bovendien gaan consumenten die eenmaal zijn begonnen met energiebesparende maatregelen daarmee door. 

 

Gedrag

 

Vooral investeerders in eigen zonnepanelen douchen korter, wassen op lage temperaturen, zijn alert op energieverspilling in ongebruikte ruimten en zetten apparaten uit in plaats van deze op standby te laten staan. Verbetering van de woningisolatie, aanleg van dubbele beglazing of plaatsing van een zonneboiler resulteerden in soortgelijk gedrag, maar minder sterk.

De huidige overheidsaanpak om energiezuinigheid te bevorderen, volgt de zogenoemde Trias Energetica. Eerst besparen, dan investeren in hernieuwbare energie en als laatste compensatie van fossiele brandstof. Volgens de onderzoekers is het mogelijk die eerste stappen om te draaien.

In hun studie pleiten zij ervoor om mensen op een simpele manier kennis te laten maken met energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met eigenaren van zonnepanelen. Die praktische benadering zou een effectief middel zijn om energiezuinig gedrag te bevorderen.

Bron: Rapport Onderzoek relatie verbruiksgedrag en investeringsbereidheid | Foto: EnvironmentBlog via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie