Langzaam stromende Oude IJssel wekt energie op

Langzaam stromende Oude IJssel wekt energie op

28-03-2014 16:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Oude IJssel bij het Gelderse Ulft ligt sinds deze week een waterkrachtcentrale die energie opwekt uit langzaam stromend water.

De Oryon Watermill is een project van het Arnhemse bedrijf Deepwater Energy. De waterkrachtcentrale bestaat uit een stuw en een ouderwetse watermolen in een modern jasje. “Het is eigenlijk te vergelijken met een horizontale draaideur", vertelt Jaap Ory van Deepwater Energy.

De schoepenrad staat niet rechtop, maar ligt plat op zijn kant op de rivierbodem. Rivierwater valt uit de stuw naar beneden, wordt opgevangen door een geleidesysteem dat het water vervolgens langs drie platliggende molens voert. De schoepen komen in beweging en dat levert energie.

Kleine waterkracht

Door de openingen in grote stuwdammen waar energie wordt opgewekt, stromen honderden kubieke meters water per seconde. De kleine IJsselse stuw doet het met nog geen tien kuub per seconde. De techniek staat elders in Europa bekend als ‘kleine waterkracht’. België past de techniek al op meerdere plaatsen toe.

De mogelijkheid om energie uit langzaam stromend water op te wekken, zou een enorme kans voor Nederland zijn. Nederland telt duizenden sluizen en kleine stuwdammen, waar de techniek kan worden toegepast. Nog geen procent van de Nederlandse energievoorziening is afkomstig van waterkracht.

Proeftuin

De Oude IJssel is een proeftuin voor alternatieve vormen van energie uit waterkracht. In 2012 testte het Nederlandse bedrijf Tauw op dezelfde plek de zogeheten Vivace-cylinders. Die maken gebruik van wervelingen in het water rond de stuw. De opening in de stuw wordt verkleind, waardoor de stroomsnelheid toeneemt. De wervelingen zijn potentieel sterk genoeg voor de installatie om energie op te wekken.

De proef met de mini-waterkrachtcentrale in de Oude IJssel bij Ulft gaat een jaar duren. Als de resultaten positief uitvallen, kan hij volgend jaar een wijk van ongeveer zestig huishoudens van stroom voorzien.

Bron: Omroep Gelderland | Foto: Omroep Gelderland

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie