Robots poetsen zonnepanelen zonder water

Robots poetsen zonnepanelen zonder water

03-04-2014 09:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Israël zet zelfvoorzienende robots in om de zonnecentrale in de Negev-woestijn schoon te houden. Zand- en stofstormen maken de zonnepanelen snel vuil.

Het Israëlisch bedrijf Ecoppia ontwikkelde een schoonmaakteam van bijna honderd ‘Ecoppia E4’ robots voor het Ketura Sun zonnepanelenpark. De E4’s gebruiken geen water tijdens het poetsen en voorzien in hun eigen energiebehoefte. Zonnepanelen zijn gevoelig voor stof en vuil. De efficiëntie kan tot 35 procent afnemen wanneer deze niet goed schoon zijn.

Inzet van robots

De door Ecoppia ontwikkelde robots gaan pas aan het werk als het donker wordt. Hierdoor verliest het park geen kostbare zonuren. De Ecoppia E4’s gebruiken een zachte, roterende microvezeldoek die de panelen schoon blaast. Tijdens het hele proces is geen druppel water nodig. Overdag gaat het robotteam onder de zonnepanelen in slaapstand, waar het wordt opgeladen door de eigen zonnestroom.

Vijf dagen schoonmaak

Het veld telt 18.500 zonnepanelen. Wanneer het park door mensenhanden wordt schoongemaakt, duurt dat vijf dagen. Daarom gebeurde dat slechts negen keer per jaar. De ploeg werkte overdag en de zonnecentrale was tijdens het poetsen grotendeels uitgeschakeld. De handmatige aanpak vergde veel water en verhoogde de kans op schade.

De Israëlische faciliteit produceert per jaar 9 miljoen kilowatt aan zonne-energie. Het park is eigendom van Siemens AG en Arava Power.

Bron: Ecoppia | Foto: Ecoppia

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie