Noorden lanceert ambitieus energieplan

Noorden lanceert ambitieus energieplan

03-04-2014 11:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De vier noordelijke provincies en zes gemeenten hebben de ambitie groen opgewekte energie binnen zes jaar van de huidige 8,4 procent naar 21 procent te brengen.

De vier provincies en zes gemeenten presenteren dit in de noordelijke energieagenda Switch, die  is aangeboden aan minister Kamp van Economische zaken. Minister Kamp reageerde dinsdag enthousiast op de pro-actieve aanpak van de regio. Het noorden is hiermee de ‘eerste regio die een plan van aanpak neerlegt’, aldus de minister.

De energieagenda is ambitieuzer dan het Nationaal Energieakkoord. Volgens die overeenkomst moet in 2020 zo'n 14 procent van de Nederlandse stroom duurzaam zijn opgewekt. Het Bestuurlijk Overleg Noord-Nederland (BONN) denkt met de uit te voeren plannen koploper in Nederland te worden. Volgens BONN levert het plan 3600 nieuwe arbeidsplekken op. Daarnaast profiteren ook andere sectoren mee, onder meer door de samenwerking tussen de energie- en chemiesector en de landbouw.

Via Switch worden de aanwezige plannen versneld uitgevoerd. Samen met de noordelijke overheden en Stichting Energy Valley hebben ze ‘focus’ als sleutelwoord voor de missie. Speciale werkgroepen worden per regio opgesteld.

De provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland en de gemeenten Alkmaar, Assen, Emmen, Leeuwarden, Den Helder en Groningen werken samen in de Switch-agenda.

Bron: ANP Perssupport | Foto: Lutz Koch by Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie