Noors oliefonds investeert meer in duurzaam – een beetje

Noors oliefonds investeert meer in duurzaam – een beetje

07-04-2014 12:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Noorse fonds dat gevuld is met miljarden uit de verkoop van olie en gas gaat zijn investeringen in duurzame energie iets uitbreiden. 

De Noorse minister van financiën, Siv Jensen, zei vrijdag dat het Noorse oliefonds ter waarde van €626,9 mrd meer moet investeren in groene energie. In totaal zal zo’n €3,64 mrd tot €6,05 mrd worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dat is nu nog tussen de €2,41 en €3,64 mrd. Critici zijn echter van mening dat de toename in het aantal duurzame investeringen onvoldoende is.

“Het is uitermate teleurstellend. Dit is namelijk maar een klein deel van de totale omvang van het fonds” aldus Samantha Smith, hoofd van het mondiale energie en klimaat initiatief van WWF.

“Vaag mandaat”

Critici trekken ook een tweede verandering in twijfel. Een onafhankelijke ethische raad die besluit in welke bedrijven geïnvesteerd mag worden is buitenspel gezet. De rol wordt overgenomen door het fonds zelf.

Het fonds heeft in het verleden 63 bedrijven uitgesloten, omdat zij niet voldeden aan het ethisch mandaat. Hieronder vallen bedrijven als Walmart, Boeing, Rio Tinto en Lockheed Martin.

Econoom Sony Kapoor, verbonden aan de London School of Economics, volgt de ontwikkelingen rondom het fonds nauwlettend. “Het toenemende ethische overzicht is een positieve ontwikkeling en zorgt ervoor dat er minder ongepaste investeringen worden gedaan,” zei hij, “Het moet echter geen vervanging zijn voor een onafhankelijk extern controlelichaam.”

Olie, kolen en gas

Een andere hervorming is de benoeming van een panel dat moet onderzoeken of het fonds – dat enkel en alleen investeert buiten Noorwegen – zich terug moet trekken uit investeringen in buitenlandse kool-, olie- en gasbedrijven. Eerder is een parlementsvoorstel verworpen om die investeringen meteen stop te zetten.

“Het vage mandaat gaat voorbij aan het feit dat het overgrote deel van de toename van het fonds in 2030 zal komen uit de verkoop van olie en gas,” concludeert Kapoor.

Bron: Reuters | Foto: Marius Meyer

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie