Polen veilt hernieuwbare energie

Polen veilt hernieuwbare energie

09-04-2014 14:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Polen is een conceptwet aangenomen die de prijs van hernieuwbare energie voor vijftien jaar vastlegt. Dit zou de weg vrij maken voor grotere investeringen.

Het Oost-Europese land haalt nu zijn energie voor bijna 90 procent uit bruinkool en steenkool. Om de energie- en klimaatdoelen van de Europese Unie te halen is aanpassing van de energiemarkt hard nodig. Het aandeel hernieuwbare energie moet stijgen naar 15 procent in 2020.

Als de wet wordt goedgekeurd door de president en het parlement kunnen aanbieders van hernieuwbare energie die veilen, waarna deze voor een vaste prijs wordt verkocht. Dit moet voorkomen dat subsidie-uitgaven de pan uit rijzen. Ook wordt dan gezorgd voor concurrentie en een stabiele markt voor schone energie.

Dat laatste is van groot belang voor producenten, die in het worden gehinderd door onzekerheid over het bestaande subsidiestelsel. Dit geeft geen langetermijngaranties voor prijsniveaus. Dat leidt tot lagere investeringen in hernieuwbare energie. In het nieuwe stelsel ligt de prijs voor vijftien jaar vast, onafhankelijk van fluctuaties in de markt. Huidige aanbieders kunnen hun subsidie houden, of meedoen aan de veiling.

Het is onduidelijk of de wet wordt aangenomen. Polen kent een moeizame geschiedenis op het gebied van zijn energievoorziening. Vorig jaar sprak het land zich nog uit tegen subsidies op energie  en werden projecten voor de winning van schaliegas afgeblazen.

Bron: Reuters | Foto: Guido Gerding via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie