Duurzame energie brengt Eneco en Greenchoice voor de rechter

Duurzame energie brengt Eneco en Greenchoice voor de rechter

16-04-2014 12:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eigenaren van de energiebedrijven Eneco en Greenchoice treffen elkaar woensdag bij de rechtbank. Eneco zou meer invloed op de concurrent willen uitoefenen.

Greenchoice begon dertien jaar geleden als eerste Nederlandse energieleverancier met de verkoop van puur groene energie en heeft vandaag de dag 400.000 klanten. Eneco is in handen van 25 Nederlandse gemeenten en richt zich net als Greenchoice expliciet op de levering van groene energie.  Eneco is sinds 2007 aandeelhouder van Greenchoice.

Conflict

Het conflict begon in 2007 toen Eneco naar schatting € 50 mln betaalde voor zijn aandeel in Greenchoice.  Dit bedrag werd verdeeld onder de drie oprichters van Greenchoice.

Kort daarop ontstond een geschil tussen Greenchoice en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over een nabetaling van € 8,6 mln aan klanten die waren vertrokken, maar hun te veel betaalde energiekosten niet terugkregen. Dit bedrag moest alsnog worden betaald. Daarnaast kregen zowel het bedrijf Greenchoice als de verantwoordelijke directieleden een boete.

Deze financiële strop viel niet goed bij Eneco, dat niet op de hoogte was van het conflict en zich gedupeerd voelde als aandeelhouder.

Rechtszaken

Eneco heeft daarom twee zaken aangespannen. De energieleverancier wil met de ene rechtszaak twee van de van de drie oprichters van Greenchoice dwingen om op te stappen. De tweede rechtszaak gaat over de gewenste strategie om het conflict op te lossen.

Maar volgens Gerjanne te Winkel, advocaat van de twee grootste Greenchoice-aandeelhouders, is het Eneco te doen om het afdwingen van een overname van aandelen. Het energiebedrijf wil hiermee volgens de advocaat meer macht naar zich toe trekken.

Bron: Volkskrant | Foto: Tracie Hall via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie