Vlaamse chemiebedrijven investeren in warmtenet

Vlaamse chemiebedrijven investeren in warmtenet

16-04-2014 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vier Vlaamse chemiebedrijven zetten een gezamenlijk warmtenetwerk op voor hergebruik van de restwarmte van verbrandingsinstallaties. Met de aanleg van het nieuwe warmtenet is zo’n € 25 mln gemoeid.

De Vlaamse chemiebedrijven Ashland, Monument Chemical, De Neef Chemical Processing en Lanxess hebben hierover afspraken gemaakt. Dat meldt de Vlaamse website Utilities. Een warmtenet is een ondergronds leidingensysteem waar warm water doorheen loopt om afnemers van warmte te voorzien. De leiding in de Waaslandhaven is acht kilometer lang.

Minder CO2

Hergebruik van restwarmte zou leiden tot een verminderde uitstoot van 100.000 ton CO2 per jaar. De deelnemende bedrijven hebben toegezegd minimaal tien jaar lang optimaal gebruik te maken van het warmtenetwerk.

Voor bedrijven met intensieve productieprocessen en die dus veel CO2 uitstoten, scheelt de aanvullende warmtebron op de brandstofkosten. In het Nederlandse industriegebied Moerdijk ligt er een. Voor het bedrijventerrein Beatrixhaven bij Maastricht loopt een haalbaarheidsstudie naar de aanleg ervan.

De restwarmte in de Waaslandhaven is afkomstig uit twee verbrandingsovens die per jaar ongeveer een miljoen ton afval verwerken. Drie turbines met een totaal vermogen van 80 megawatt zetten de stoom die daarbij vrijkomt om in elektriciteit. Ongeveer de helft is biomassa en wordt als hernieuwbare energie aan het net geleverd. De hoeveelheid energie die aan de omliggende bedrijven wordt geleverd, komt overeen met het jaarlijks verbruik van 170.000 gezinnen.

Bron: Utilities | Foto: RVO Nederland

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie