Prius-accu's van Toyota-dealer slaan zonnestroom op

Prius-accu's van Toyota-dealer slaan zonnestroom op

18-04-2014 13:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Toyota-dealer Louwman in Den Haag heeft niet alleen zonnepanelen op zijn dak laten leggen. Hij wil oude accu's van de Toyota Prius gebruiken om de stroom op te slaan.

Op het dak van het grote Haagse bedrijfspand liggen 980 zonnepanelen, in totaal zo'n 1600 vierkante meter met een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 250 kilowatt. Voldoende voor zo'n 80 Haagse huishoudens. De overtollige energie wil de autodealer opslaan in afgedankte accu's van de Prius.

De accu's van de hybride Toyota zijn volgens de autodealer nog prima te gebruiken. Het is alleen de regel om die na tien of vijftien jaar te vervangen. Meestal hebben ze dan 20 procent van hun laadcapaciteit verloren. Net als gewone batterijen vertonen de accu's luiheidsverschijnselen, veroorzaakt door het opnemen en afgeven van stroom.

Volgens Louwman zijn de accu's nog wel geschikt voor de opslag van zonne-stroom, om die op een later moment weer af te geven. Deze vorm van energie-opslag wordt ook toepast door consumenten die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Daardoor kunnen zij hun overtollige stroom niet terugleveren.

Louwman zegt met zijn investeringen te willen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Net als Toyota zelf.

Bron: Groene Courant, Autoblog.nl | Foto: Hatsukari715 via Wikipedia

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie