Rijkswaterstaat test geluidsscherm van zonnecellen

Rijkswaterstaat test geluidsscherm van zonnecellen

22-04-2014 10:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rijkswaterstaat krijgt een Europese subsidie van  € 1,3 mln voor het project Solar Highways. Het bedrag is bestemd voor de ontwikkeling van een innovatief geluidsscherm om zonne-energie op te wekken.

Het Energie Centrum Nederland (ECN) werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan een prototype dat nog dit jaar klaar moet zijn. Bijzonder is dat het geluidsscherm van Solar Highways zelf fungeert als zonnepaneel. De bovenste vier meter bestaat uit tweezijdige zonnecellen, waardoor het mogelijk is aan beide kanten stroom op te wekken.

In de loop van 2016 begint de proef met een groter scherm van 450 meter lang en zes meter hoog. De vermoedelijke locatie is de A16 bij Dordrecht. Daar zijn maatregelen nodig voor de vermindering van verkeerslawaai. De proef loopt tot 2019.

Rijkswaterstaat zoekt nog naar bedrijven die willen bijdragen aan de ontwikkeling en bouw, en naar partners in de energiesector. Het geluidsscherm moet 275 megawattuur per jaar opleveren. Dat is voldoende om ongeveer 80 huishoudens van stroom te voorzien.

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Rijkswaterstaat (archiefbeeld)

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie