Energieakkoord komt moeizaam op gang

Energieakkoord komt moeizaam op gang

22-04-2014 12:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het vorig jaar gesloten Energieakkoord komt maar niet uit de startblokken. Uitgesproken verwachtingen over nieuwe banen en hernieuwbare energie tussen het bedrijfsleven, de overheid en milieugroepen zijn nog niet waargemaakt.

Het akkoord beloofde 15.000 nieuwe banen, voornamelijk in de bouw en voor installateurs voor de bouw van energiezuinige huizen. Ook zouden er honderden nieuwe windmolens bijkomen om te voldoen aan het doel van 16 procent hernieuwbare energieopwekking. Ruim een half jaar na het akkoord is hier nog weinig van terechtgekomen. De uitvoerders van het akkoord leggen de schuld bij de vele regels en procedures die de uitvoering zouden belemmeren.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken benadrukt dat de veelgebruikte kleine windmolens niet in staat zijn om de afgesproken 6000 megawatt aan windenergie op land te generen. Grote windmolens kunnen dit wel, maar veroorzaken vaak weerstand bij omwonenden.

Biomassa

Ook de strengere eisen voor de bijstook van biomassa, met name hout, levert volgens het Financieele Dagblad onverwachte problemen op. Energieproducenten stemden ermee in alleen hout te gebruiken dat voldoet aan eisen die vergelijkbaar zijn met die van de FSC-standaard. Zo geven zij de garantie dat het hout afkomstig is uit bossen die op een duurzame manier worden geëxploiteerd.

Het overgrote deel van de bijgestookte biomassa is echter afkomstig uit Canadese en Amerikaanse bossen, waar die normen weinig worden gebruikt. Dat betekent in de praktijk dat de energieproducenten hun belofte niet kunnen nakomen. Milieuorganisaties die eerder aangedrongen op duurzame bijstook, zijn echter niet van plan om de afspraken te herzien.

Praktische problemen

Daarnaast zijn er praktische problemen bij de uitvoering van het akkoord. De belastingregels zijn ingewikkeld en gemeentelijke voorschriften kunnen goede gezamenlijke initiatieven in de weg staan. Ook zijn er onverwachte kosten voor de aanschaf van windmolens of zonnepanelen. Zonnepanelen zijn volgens BNR afhankelijk van subsidie, die pas na de aanschaf wordt uitgekeerd. De overgang naar energiezuinige huizen loopt hierdoor serieuze vertraging op.

Bron: BNR | Foto: Dirk Ingo Franke via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie