Verticale windmolen gaat concurrentie aan

Verticale windmolen gaat concurrentie aan

22-04-2014 15:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De verticale windmolen heeft er een nieuwe concurrent bij. Het Amerikaanse bedrijf UGE heeft zijn VisionAir3 gepresenteerd. Het gaat om een verbeterde, stillere versie van eerdere modellen.

Dat meldt de Amerikaanse website CleanTechnica. De verticale windmolen van UGE (Urban Green Energy) is al effectief bij windsnelheden van 11 kilometer per uur. De windmolen is volgens de bouwers twee keer zo efficiënt als sommige modellen van de concurrentie.

De prestaties zijn erkend met een aantal certificaten, waaronder dat van The American Wind Association. De formaliteiten daarvoor worden volgende maand afgerond. De sector hecht grote waarde aan certificering, omdat de verticale windmolen nog een relatief nieuw verschijnsel is. Potentiële afnemers geloven niet dat dit model effectief is. In de aanloopperiode zijn bovendien goedbedoelde, maar weinig functionele modellen ontwikkeld.

Verschillen

Bij conventionele windmolens staat de turbine met zijn wieken bovenop een hoge pyloon. Ze produceren meer stroom dan hun verticale tegenhangers, maar hebben ook veel meer ruimte nodig. Ze mogen niet te dicht bij elkaar staan, anders vangen ze elkaars wind.

Verticale windmolens zijn compacter en lichter, omdat de dynamo aan de basis van de constructie staat. Desnoods op de grond. Deze molens mogen dicht op elkaar staan, hebben minder ruimte nodig en zijn daardoor geschikt voor gebruik in de stad. Ze passen zelfs op het dak van een flat, kantoor of sportcomplex. Een gebouw kan zichzelf daarmee van energie voorzien. Om geluidoverlast te voorkomen is extra aandacht besteed aan vermindering van het aantal decibellen. Volgens de specificatie van UGE minder dan 41 dB bij een windsnelheid van 5 meter per seconde.

Bron: CleanTechnica, UGE | Foto: UGE

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie